Jäta navigatsioon vahele

Väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson viibib sel nädalal töövisiidil Washingtonis, et tutvustada Ameerika Ühendriikide Kongressile Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise prioriteete. Ühtlasi osaleb ta konverentsil, mis on suunatud NATO ja USA kaitsepoliitikale.

Mihkelson peab teisipäeval Venemaa sõjalise õppuse Zapad 17  ja regiooni sõjaliste ohtude teemal ettekande Eesti saatkonna ja Atlantic Councili koostöös korraldataval konverentsil.

Oma ettekandes keskendub ta Venemaa sõjalise doktriini ja geopoliitiliste huvide analüüsile, samuti sellele, kas ja millist rolli üldse mängivad sõjalised suurõppused Vene ühiskonda mobiliseeriva tegurina.

Mihkesloni sõnul ei ole lääneriikide vastu suunatud suurõppused Venemaal kaugeltki viimase aja trend. “Ei maksa unustada, et suurõppused Zapad ulatuvad oma ajas tagasi Külma sõja perioodi. Ainus vahe toonaste õppustega on selles, et siis olid läbimängitavate stsenaariumite peamiseks rünnakuobjektiks Taani väinad, nüüd aga Balti riigid ja Poola. Seega näeme siin pikaajalist tegevust, millele peab ka NATO liitlaste vastus olema adekvaatne,” ütles Mihkelson.

Kolmapäeval toimuval Eesti Euroopa Liidu eesistumise avaüritusel räägib Mihkelson Eesti eesistumise prioriteetidest ning Euroopa Liidu ja USA suhetest.

Neljapäeval Kongressis toimuval kohtumisel käsitletakse laiemalt Euroopa Liidu ja USA koostöö ning Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise põhiteemasid. Üritusest võtavad osa välisasjade Euroopa alakomitee aseesimees kongresmen Gregory Meeks ja välisasjade komitee liige kongresmen Joe Wilson ning Euroopa Liidu suursaadik USAs David O’Sullivan.

Visiidi jooksul on Mihkelsonil plaanis ka kahepoolsed kohtumised Kongressi liikmetega. Samuti kohtub ta USA ajakirjanduse esindajatega.

Epp-Mare Kukemelk
kommunikatsioonijuht