Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu väliskomisjoni ja majanduskomisjoni liikmed arutasid tänasel ühisistungil Valga-Valka piiriülest koostööd. Valga maavanema kohusetäitja Kalev Härk ja Valga aselinnapea Enno Kase andsid komisjonide liikmetele ülevaate inimeste sh tööjõu, teenuste, kaupade ja kapitali piiriülesest liikumisest Valga-Valka piirkonnas.

Arutelul käsitleti põhjalikumalt tööjõu vaba liikumist, sh piiralatöötaja mõistet, maksusüsteemide erinevust, Eesti erinõudeid jms. Kalev Härk märkis, et tööjõu piiriülese liikumise soodustamine on kasulik Valga-Valka ettevõtlusele ja ka piirkonna sotsiaalmajanduslikule arengule. Teenuste vaba piiriülese liikumise arutamisel tõid Valgamaa esindajad esile, et koostöö sujub hästi kahe riigi päästeteenistuse ja politsei vahel, samas vajab ülevaatamist haiglateenuse ja kiirabiteenusega seonduv.

Majanduskomisjoni liige ja endine Valga linnapea Margus Lepik tõi näiteks, et koostöö Valga ja Valka omavalituste vahel on hea. Margus Lepik toonitas, et riigi rahastatud teenuste osas, nagu tervishoid või kiirabiteenus, tuleb Eesti ja Läti koostöös leida probleemidele kiiresti lahendused.

Pärast põhjalikku arutelu toetasid komisjonide liikmed 2004. aastal Eesti ja Läti regionaalministrite loodud Eesti ja Läti ministeeriumide vahelise piiriülese koostöö tõhustamise komisjoni tegevuse jätkamist, et lahendada Valga-Valka eripärast tulenevad probleemid.

Riigikogu pressitalitus

Lisainfo: Riigikogu majanduskomisjoni liige Margus Lepik, telefon 5032901