Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu väliskomisjon kohtus täna Euroopa Komisjoni kaubandusdirektoraadi asedirektor Peter Balas’iga, kes andis ülevate WTO käimasolevatest läbirääkimistest Venemaa, Kasahstani ja Valgevenega, mis on loonud ühise tolliliidu.

Väliskomisjoni esimehe Sven Mikseri sõnul ei saa Euroopa Liidul iseenesest olla midagi regionaalsete tolliliitude loomise vastu, kuivõrd ka Euroopa Liit ise on muuhulgas tolliliit, kuid Eesti ei toeta täiendavaid protektsionistlikke meetmeid, mis takistavad kaubandussuhete arengut. Ka on Eesti seisukohal, et Euroopa Liit peab suhetes Venemaaga ajama ühtset poliitikat.

Balas’i hinnangul on Venemaa, Kasahstani ja Valgevene tolliliidu loomine muutunud nende riikide WTOga liitumise kõnelused keerulisemaks, kuna tegemist on erineval tasemel riikidega, mis samas soovivad enne WTOga ühinemist oma reeglid harmoniseerida.

Balasi hinnangul, kui Venemaa ei ole nõus oma protektsionistlikust poliitikast loobuma, mida ta oleks sunnitud tegema WTOga liitudes, ja oma turgu Euroopa Liidule avama, jääb Venemaa majandus ka edaspidi sõltuma toornafta ja gaasi ekspordist. Ka Balasi kinnitusel peab Euroopa Liit suhetes Venemaaga võtma ühtse positsiooni, ja ta jagab selles küsimuses Eesti seisukohta.

Tänasel kohtumisel osalesid väliskomisjoni esimees Sven Mikser, aseesimees Enn Eesmaa ja komisjoni liige Valdur Lahtvee.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside