Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu väliskomisjoni delegatsioon kohtub täna Leedus Nidas kolleegidega Läti ja Leedu väliskomisjonidest. Leedu poolt pakutud teemadena on kohtumisel kõnel all Kaliningradi militariseerimine Venemaa poolt, Balti riikide energiajulgeolek ja NB8 koostöö.

Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul on kõik arutluse all olevad teemad väga aktuaalsed ning püsivalt olulised Balti riikide julgeolekualast koostööd silmas pidades. „Balti koostöö on üks unikaalsemaid näiteid Euroopa riikide omavahelisest läbikäimisest. Meid ei peaks hirmutama, et sageli on  meil küsimustes eriarvamusi, kuid koostöö soov ja vajadus kaaluvad üles lühiajalised erimeelsused,“ ütles Mihkelson.

Kaliningradi militariseerimise teemal peab ettekande Leedu Geopoliitiliste Uuringute Keskuse vanemekspert Vadim Volovoj; Balti riikide energiajulgeolekust räägib Leedu energeetikaministri asetäitja Žygimantas Vaičiūnas  ja Energiajulgeoleku Keskuse direktor Audrius Brūzga; NB 8 grupi koostööst, selle võimalustest ja takistustest kõneleb NB8 Leedu-poolne koordinaator suursaadik Nijolė Žambaitė. Leedu väliskomisjoni esimehe Emanuelis Zingeris’i pakutud õhtusöögi teema on Poola positsioon Läänemere regiooni poliitikas, mille juhatas sisse Leedu asevälisminister Egidijus Meilūnas.

Riigikogu väliskomisjoni delegatsioon viibib Leedus 2.-4. juunini, delegatsiooni kooseisu kuulusid komisjoni esimees Marko Mihkelson ja liikmed Jevgeni Ossinovski ning Vladimir Velman.

Järgmisel aastal võõrustab Riigikogu väliskomisjon oma Läti ja Leedu kolleege Eestis.

Riigikogu pressitalitus
Ülo Mattheus, 631 6352