Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu väliskomisjon käsitles tänasel istungil Eesti edasisi tegevusi Arktika suunal ning otsustas teha valitsusele ettepaneku Eesti Arktika strateegia koostamiseks.

Komisjoni esimees Marko Mihkelson rõhutas, et Arktika teemadel kaasa rääkimine on Eesti jaoks möödapääsmatu. „Olenemata sellest, kas oleme Arktika Nõukogu vaatlejariik või mitte, on Arktika piirkond meie jaoks jätkuvalt oluline ning mõjutab meid paratamatult. Kui soovime panustada Arktika regiooni puudutavatesse aruteludesse ning jätkata Arktika Nõukogu vaatlejariigiks kandideerimisega, on ühtsete ja selgelt määratletud Arktikat puudutavate sihtide ning tegevuste määratlemine hädavajalik,“ lisas ta.

Mihkelsoni sõnul peaks Eesti Arktika strateegia puudutama teaduse ja polaaruuringute kompetentsi koondamist ja kasvatamist, Eesti eesmärke regionaalses koostöös ja Arktikas majanduskoostöös osalemisel ning ekspertiisi Eestit mõjutavate geopoliitiliste ja julgeolekupoliitiliste arengute hindamiseks Arktikas. Ta toonitas, et strateegia peaks olema valdkondade ülene, puudutades erinevate ministeeriumide tegevusalasid. Samuti märkis väliskomisjoni esimees, et lisaks strateegia koostamisele on vajalik ette näha rahalised vahendid selle elluviimiseks.

Eesti tegevustest Arktika suunal andis tänasel istungil komisjonile ülevaate välisminister Eva-Maria Liimets.

Riigikogu pressiteenistus
Liisa Johanna Lukk