Jäta navigatsioon vahele

NATO Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni juht Marko Mihkelson ja delegatsiooni liige Ants Laaneots osalevad tänasest kuni esmaspäevani Brüsselis NATO Parlamentaarse Assamblee poliitika-, kaitse- ja julgeoleku ning majanduskomitee ühisistungil, kus arutatakse alliansi kaitsekulutuste õiglasemat jagamist.

Vahetult pärast NATO kaitseministrite kohtumist kogunevad komisjonid puudutavad oma istungil liikmesriikide kaitsekultuste suurendamist. Mihkelsoni sõnul panustab Eesti üle nõutava kahe protsendi riigi sisemajanduse kogutoodangust, kuid jätkuvalt on ka teistel liikmesriikidel vaja suurendada oma panust, et saavutada kokkulepitud tase. Praegu täidavad seda kohustust ainult viis NATO liikemesriiki – USA, Suurbritannia, Poola, Kreeka ja Eesti.

Ka Laaneots toetab täielikult õiglasemat kohustuste jagamist liikmesriikide vahel. Tema sõnul on USA kui ühe alliansi liikme vastav algatus põhjendatud ja vajalik.

Mihkelson rõhutas, et USA on andnud olulise panuse heidutusvõime parandamiseks NATO idatiival ja avaldas lootust, et see jätkub ka uue administratsiooni ajal.

Brüsselis toimuval NATO Parlamentaarse Assamblee komiteede ühisistungil tulevad arutlusele Euroopa Komisjoni julgeoleku liiduga seotud küsimused ning NATO ja Euroopa Liidu terrorismivastane võitlus. Mihkesloni sõnul on oluline, et Euroopa võtaks aktiivsema rolli rahvusvahelises koostöös piire ületava terroriohu tõrjumisel ning lokaliseerimisel.

Paneeldiskussioonides on juttu veel kaitsetööstuse tugevdmisest Euroopas ja Põhja-Ameerikas. Samuti saavad osalejad ülevaate NATO käimasolevatest missioonidest ja tegevusest ning käsitletakse naiste võimalusi ja väljakutseid NATO perspektiivis.

Esmaspäeval külastavad delegaadid NATO peakorterit Brüsselis.

Riigikogu pressiteenistus
Epp-Mare Kukemelk