Jäta navigatsioon vahele

Väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles oma tänases sõnavõtus Euroopa Liidu parlamentaarsel välis- ja julgeolekupoliitika ning julgeoleku- ja kaitsepoliitika konverentsil Pariisis, et nüüdseks on kätte jõudnud aeg anda Ukrainale Euroopa Liidu kandidaatriigi staatus.

Mihkelson pidas kohtumisel kõne, kus kutsus kolleege liikmesriikidest viivitamatult tegema kõik võimaliku, et meie ühtsus ja solidaarsus transformeeruks reaalseks toetuseks Ukrainale. „Iga viivitus võib olla ohuks kogu Euroopa vabadusele,“ rääkis Mihkelson.

Riigikogu väliskomisjoni esimees kutsus kolleege üles vastama jaatavalt 70 protsendile ukrainlastele, kes soovivad oma riiki näha Euroopa Liidus. „Ukraina on oodatud saama Euroopa Liidu liikmeks,“ sõnas ta.

Mihkelson rääkis oma sõnavõtus, et vaba maailm peab tegema lõpu sõjakuritegude karistamatule täideviimisele Venemaa Föderatsiooni juhtkonna poolt. „Ükski kuritöö inimkonna vastu ei tohi jääda karistuseta,“ ütles Mihkelson.

Mihkelson kutsus kõiki Euroopa Liidu liikmesriike üles sõnavabaduse kaitsele ja leidma viise, kuidas takistada Venemaa sõjapropaganda kanalite edastamine Euroopas.

Täna Pariisis toimuva välis- ja julgeolekupoliitika ning julgeoleku- ja kaitsepoliitika konverentsi algne kava tühistati pärast eile Venemaa alustatud ulatuslikku sõjategevust Ukrainas. Uues päevakorras olid ainult Ukrainaga seotud päevakorrapunktid. Videosilla teel osales konverentsil ka riigikaitsekomisjoni esimees Enn Eesmaa.

Euroopa Parlamendi ja Euroopa Liidu rahvusparlamentide välis- ja kaitsekomisjoni esindajad võtsid ühiselt vastu ka deklaratsiooni, milles mõistetakse kõige karmimalt hukka Venemaa sõjaline agressioon Ukrainas ning väljendatakse oma täielikku solidaarsust Ukraina riigi, rahva ja Ukraina seaduslike võimudega.

Deklaratsiooni tekst inglise keeles

Deklaratsiooni tekst eesti keeles