Jäta navigatsioon vahele

Balti parlamentide väliskomisjonide esimehed arutlesid videokohtumisel Ameerika Ühendriikide Esindajatekoja väliskomisjoni uue esimehe Gregory Meeksiga tulevaste koostöövõimaluste üle ning rõhutasid demokraatia kaitsmise olulisust maailmas.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Enn Eesmaa märkis, et Eesti hindab kõrgelt Ühendriikide aastakümneid kestnud järjekindlat toetust ja poliitikat Balti riikide julgeoleku tagamisel. Ta avaldas Ameerika Ühendriikide Kongressile tänu Balti regiooni julgeolekut puudutava eelarvepaketi vastuvõtmise eest ning kinnitas, et Eesti võtab oma julgeolekukoostöö alaseid kohustusi väga tõsiselt. „Ameerika Ühendriigid on Eesti, Läti ja Leedu jaoks keskse tähtsusega liitlane. Loodame ka edaspidi kolleegidega teisel pool Atlandit tihedaid sidemeid ja head koostööd hoida,“ ütles ta.

Esindajatekoja väliskomisjoni esimees kinnitas, et Balti riigid on Ameerika Ühendriikide olulisteks partneriteks. Meeksi sõnul on ta jälginud Balti riikide poliitikat ja saavutusi ning peab neid märkimisväärseiks. Samuti arutleti kohtumisel Euroopa Liidu ja USA vaheliste suhete, NATO partnerlussuhete ning küberturvalisuse üle.

Eesmaa sõnul on Eesti, Läti ja Leedu aktiivselt tegelenud Valgevene, Ukraina ja Gruusia demokraatlike muutuste toetamisega. „Idapartnerid vajavad meie ühist toetust. Nende riikide heaolu on meile väga südamelähedane ja Euroopa julgeoleku jaoks kriitilise tähtsusega,“ rääkis Riigikogu väliskomisjoni esimees.

Ühtlasi tegi Eesmaa kolleegidele ettepaneku algatada USA-Balti parlamentaarse järelevalve programm demokraatia ja kodanikuühiskonna toetuseks Valgevenes, Ukrainas ja Gruusias. Programm hõlmaks parlamentaarseid kuulamisi ja kohtumisi, et toetada demokraatlike ühiskondade tugevdamist. Väliskomisjonide esimehed olid ühel meelel, et demokraatia ja inimõiguste kaitse on Balti riikide ja Ameerika Ühendriikide oluliseks koostöövõimaluseks.

Riigikogu pressiteenistus
Liisa Johanna Lukk