Jäta navigatsioon vahele

Homme, 22. aprillil toimub Toompea lossi Valges saalis foorum, millel arutatakse Eesti kõrghariduspoliitikat.

Kas haridus bürokratiseerub kafkalikuks õudusunenäoks? Kas kõrgharidus on muutunud kaubaks? Need on küsimused, millele paljude teiste küsimuste hulgas püüab vastust leida reedel toimuv Valge saali foorum ”Eesti Ülikool avatud Euroopas”.

”Veel pole ükski riik maailmas, ka mitte totalitaarsed režiimid, kulutanud nii suurt osa oma kõrgharidusega seotud ressurssidest standardiseeritud kontrollimehhanismide loomisele kui Eesti Vabariik. Lähtekohaks on jällegi ühtset kriteeriumi taga ajav õigluseihalus, kuid tagajärjeks kafkalikud reaalsused,” kirjutab Eesti Humanitaarinstituudi rektor Tõnu Viik foorumile saadetud artiklis, mille leiab ka 8. aprilli Õpetajate Lehes.

Tõnu Viigi arvates käituvad ülikoolid üha enam koolitusfirmadena, mis müüvad ”turul” haridust, mõeldes paratamatult sellele, kuidas õpetamisteenust odavamalt korraldada. Tulemuseks on suured auditooriumid, madalalt kvalifitseeritud õppejõud ja juhendamise ebapiisavus. Tudengitel tekivad haridust ostes aga kliendiõigused. USA kogemusele viidates osutab Viik, et ülikool peab teenust müües arvestama ka kliendi rahuloluga, mis on kõige kergemini saavutatav inimestele populaarteaduslikku meelelahutust pakkudes.

Viik leiab, et haridusteenuse müügi mahu järgi on Eesti suurimad kommertsülikoolid Tartu Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool ja Tallinna Ülikool.

Õigussotsioloog Jon Enderi arvates langetab kõrghariduse kvaliteeti ka üliõpilastele pealesunnitud töölkäimine.

”2003. aastal vastas 29% tudengitest, et nad on töötanud kogu ülikoolis oleku aja. Sealjuures 54% pole töötamine seotud õpitava erialaga ja 42% töötasid täiskoormusega. Viimaste seas pole muuseas kaugõppes ja avatud ülikoolis õppijaid. 82% tudengil oli töötamise põhjuseks enda ülalpidamine,” kirjutab Ender Eesti Üliõpilaskondade Liidu andmetele viidates.

Valge saali foorumil osalevad kõikide olulisemate haridusinstitutsioonide esindajad, teiste hulgas Eesti Teaduste Akadeemia president Richard Villems, Tallinna Tehnikaülikooli rektor Andres Keevallik, Eesti Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi, Audentese Ülikooli rektor Peeter Kross, Estonian Business School´i rektor Madis Habakuk jt.

Foorum toimub Riigikogu valges saalis reedel 22. aprillil kell 13.

Kõik ajakirjanikud on foorumile oodatud.

Tagasiside