Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu võttis vastu seaduse, mis võimaldab elektri universaalteenusega liituda valla ja linna ametiasutustel, näiteks valla- ja linnavolikogudel, aga ka nende hallatavatel asutustel nagu lasteaiad, koolid, raamatukogud, spordibaasid, hoolde- ja turvakodud.

Majanduskomisjoni algatatud elektrituruseaduse muutmise seadus (740 SE) annab kohalike omavalitsuste asutustele võimaluse osta elektrimüüjalt kuni 2026. aasta 30. aprillini elektrit Konkurentsiameti reguleeritud hinnaga ehk universaalteenusena. Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 63 Riigikogu liiget.

Universaalteenuse kasutamiseks tuleb asutusel sõlmida universaalteenuse müüjaga uus hankeleping. Olemasoleva lepingu ennetähtaegse lõpetamise puhul tuleb vajadusel tasuda lepingut sõlmides kokku lepitud leppetrahv. Eelnõu teise lugemise käigus loobuti kavatsusest kehtestada kohalike omavalitsuste hallatavatele asutustele universaalteenuse raames elektrienergia tarbimise mahupiirang üks gigavatt-tund aastas.

Täna vastu võetud seadus on jätkumeede elektrituruseaduse ja konkurentsiseaduse muutmise seadusele (655 SE), millega sätestati universaalteenus kodutarbijale ning isikule, kes ostab elektrienergiat selle edastamiseks ja müümiseks kodutarbijale selleks vajaliku elektrienergia ulatuses, ning elektrituruseaduse muutmise seadusele (680 SE), millega sätestati universaalteenus äritarbijatele, kelle hulka kuuluvad mittetulundusühing, sihtasutus ja füüsilisest isikust ettevõtja, kes ostavad elektrienergiat aastas kuni ühe gigavatt-tunni mahus, ning mikro- ja väikeettevõtja ning isik, kes ostab elektrienergiat selle edastamiseks ja müümiseks eeltoodud isikutele selleks vajaliku elektrienergia ulatuses.

Riigikogu pressiteenistus
Maris Meiessaar