Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu aseesimees Laine Randjärv avas täna Toompea lossi kunstisaalis fotokunstnik Tanja Muravskaja näituse “Nemad, kes laulsid koos”. Riigikogu aseesimees sõnas, et esimene emotsioon kunstniku fotodel portreteeritud inimesi vaadates oli nägudelt peegelduv mure. „Need on kunstiteosed, mis panevad küsima, kas tõsine ja murelik hoiak kajastab mälestusi minevikust või arusaamist, et ka vabaduses ei suju kõik nii siledalt. On suur kunst teha pilte, mille realiteet tungib südamesse,“ ütles Randjärv. Kunstnik ise arvas, et pildid on lõpuks jõudnud õigesse kohta ning teda väga huvitaks, kuidas tänased noored poliitikud reageerivad tollastele ajaloolistele sündmustele, mida laulva revolutsiooni suurkujude fotoportreed aitavad meelde tuletada.

2007. aastast Eesti Kunstnike Liidu liige Tanja Muravskaja (s 1978) on üks nendest noortest kunstnikest, kes fotot ja videot meediumitena kasutades räägivad meile kunstikeeles avameelselt Eestist ja Eesti inimestest. Kunstniku lähtepunkt on Ukraina juurtes, tema loomingu peateema ongi vaatepunkt kõrvalt, kuid olles sedavõrd Eesti kultuuri integreerunud, siinses kultuurikeskkonnas kunstnikuks küpsenud, ei kultiveeri tema integratsiooni- ja rahvusluste-teemaline kunst vastuolu Eesti riikluse ega rahvuslusega – kunstnik esitab sirgeseljaliselt oma vaatepunkti.

Muravskaja kunsti kvaliteedid on jõudnud ja tõenäoliselt jõuavad ka edaspidi vaataja südamesse. Olles vanuseliselt noor autor, on tal aastatel 2004 – 2011 olnud juba üksteist kunstimaailmas silmapaistnud isikunäitust, olulisemad neist „Split Mind“ Tartu Kunstimuuseumis 2010. a, „Tanja Muravskaja“ Moskva Kaasaegse Kunsti Keskuse galeriis „M´Ars“, „Lucky Losers“ Tallinna Linnagaleriis 2009. aastal.

Grupinäituste rubriigis on kunstniku looming väljas olnud VI Rahvusvahelisel Eksperimentaalse Kunsti Festivalil Maneežis Peterburis 2008. a, Moskva Rahvusvahelisel Kaasaegse Kunsti Biennaalil 2009. a ja näitusel „Räägime rahvuslusest! Ideoloogia ja identiteedi vahel“ Kumu kunstimuuseumis 2010. aastal – kokku 29 olulisel ekspositsioonil. Kunstnikku on tunnustanud Vaal Galerii 2007. a kunstipreemiaga, 2008. a sai ta Eesti Kultuurkapitali loomingulise stipendiumi.

Fotod näituselt: https://fotoalbum.riigikogu.ee/v/2012/Naitused/Muravskaja/

Riigikogu pressitalitus