Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu võttis tänasel istungil vastu seaduse, mis ühtlustab tulevikus valimiste eelhääletamise perioodi, olenemata sellest, kas hääletamine toimub elektrooniliselt või valimisjaoskonnas.

Alates 2021. aastast lüheneb valimisperiood ühe nädala pikkuseks. Väljaspool elukohajärgset valimisringkonda saab hääletada esmaspäevast neljapäevani, elektrooniliselt esmaspäevast laupäevani ja kodus hääletamise aeg pikeneb reedest pühapäevani. Pühapäeval saab pabersedeliga vajadusel oma elektrooniliselt antud häält muuta.

Lisaks võetakse kasutusele elektrooniline valijate nimekiri, mis laiendab valija hääletamisvõimalusi. Kuna valija andmed on olemas elektrooniliselt, mitte paberkandjal, saab valija edaspidi hääletada elukohast sõltumatult kõigis oma ringkonna valimisjaoskondades.

Eesti Keskerakonna fraktsiooni, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni ja Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni algatatud Euroopa Parlamendi valimise seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse (400 SE) poolt hääletas 52 ja vastu 39 Riigikogu liiget.

Riigikogu pressiteenistus
Kristi Sobak