Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu sotsiaalkomisjonis täna toimunud arutelul alkoholi tarbimisest, sellega seotud vigastustest ja elanikkonna tervisekäitumisest tõdeti, et kuigi vigastussurmade trend liigub vähenemise suunas, on see Eestis endiselt oluline terviseprobleem. Samuti tõdeti, et üks olulisi vigastuste põhjustajaid on alkoholi liigtarvitamine.

„Halb on see, et rahvatervise üldise paranemise juures on alkoholi tarbimise näitajad ühe elaniku kohta endiselt kõrged, ja seda vaatamata riigi poolt rakendatud meetmetele, mis peaksid alkoholitarbimist piirama,“ märkis sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu.

Sotsiaalministeeriumi terviseinfo ja analüüsi osakonna vanemanalüütik Taavi Lai tõdes oma ettekandes, et alkoholi tarbimine on tihedalt seotud kõigi vigastustega, aga ka südame-veresoonkonna haiguste, kasvajate ja veel paljude teiste haigustega. Lai märkis, et vigastussurmade osas ületas Eesti 2008. aastal Euroopa keskmist 39% ehk 530 vigastussurma võrra.
„Eesti iive oleks praegu pluss 711 ja mitte miinus 647 kui kõik vigastussurmad oleks ära hoitud,“ ütles Lai.
Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse viitas alkoholi liigtarbimisest kõneldes 2008. aasta küsitlusele, mille kohaselt hindab 49% küsitletud Eesti elanikest, et Eestis juuakse palju ja 27%, et juuakse liiga palju.
Tänasel istungil osalesid justiitsministeeriumi, siseministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi, Eesti Konjuktuuriinstituudi, tööinspektsiooni, Lastekaitse Liidu, Eesti Karskusliidu,Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti, Eesti Haigekassa, tarbijakitseameti jt institutsioonide esindajad.
Riigikogu pressitalitus

Tagasiside