Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas oma tänasel istungil mitte algatada kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seaduse muudatust, millega oleks seatud piirangud vastavate protseduuride arvule.

Komisjon otsustas teha rahanduskomisjonile ettepanek kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seaduse muudatusi koos riigieelarve seadusega mitte menetleda ja jätta kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seadus muutmata kujul jõusse.

„Leidsime, et laste sündimust toetava poliitika muutmine piirangute sätestamisega ei ole rahvastiku juurdekasvu eesmärki silmas pidades otstarbekas ning soovitame säilitada 2012. aasta rahastamine vähemalt käesoleva aasta tasemel,“ ütles sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

„Vastav poliitiline kokkulepe koalitsiooni fraktsioonide vahel Riigikogus on sõlmitud. Tuletan meelde, et Reformierakonna ja IRLi koalitsiooni üheks eesmärgiks on laste arvukuse tõstmine. Alles 2008. aastal otsustasime selle poliitika toetamiseks seni kehtinud  piirangud kaotada ja leidsime toona selleks ka riigieelarvelised lisavahendid,“ rõhutas Tsahkna.

„Tahan avaldada tunnustust rahanduskomisjonile, kes tegi sotsiaalkomisjonile ettepaneku algatada kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seadus eraldiseisva eelnõuna, et seda teemat ka sisuliselt arutada,“ ütles Tsahkna.

Kuu aega tagasi tegi rahanduskomisjon sotsiaalkomisjonile ettepaneku arutada kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seaduse võimalikku muutmist  ja vajadusel algatada vastava seaduse muudatus.
Ettepanek lähtus valitsuse algatatud 2012. aasta riigieelarve seadusega seonduvalt alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse, Eesti Haigekassa seaduse, kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse, kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seaduse, töötuskindlustuse seaduse ja prokuratuuriseaduse muutmise seaduse eelnõust (100 SE), mis muuhulgas kärbib kunstlikuks viljastamiseks ette nähtud vahendeid ja seab piirangud kunstliku viljastamisega seotud protseduuride arvule. Rahanduskomisjoni hinnangul tuleks selleks algatada eraldi eelnõu.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside