Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon kuulas täna ära Eesti seisukohad 24. septembril 2012 toimuval Euroopa Liidu üldasjade nõukogu istungil. Neid  tutvustas välisministeeriumi Euroopa ja Atlandi-ülese koostöö küsimuste asekantsler Mart Laanemäe, kelle sõnul on üldasjade nõukogu eesistuja Küpros esitanud uue finantsraamistiku läbirääkimispaketi, milles on erinevaid valikuid vähendatud.

EL asjade komisjoni esimehe Taavi Rõivase sõnul on Eesti selles kontekstis jätkuvalt huvitatud, et investeeritaks eelkõige riikide taristusse ja haridusse. „Euroopa Liidu jaoks on Eesti toetamine ühtekuuluvuspoliitika vahendite kaudu käsitletav selgelt investeeringuna, sest Eesti eesmärk on kasutada neid vahendeid maksimaalselt efektiivselt majanduse arenguks ja see tähendab, et tulevikus vajab meie majandus vähem toetust,“ ütles Rõivas.

Rõivase kinnitusel on Eesti on üks aktiivsemaid riigiüleste projektide toetajaid ega poolda vahendite jaotamist kitsalt riigisisesteks eesmärkideks. „Selleks, et teha tõeliselt suuri taristuprojekte nagu seda on näiteks raudtee- või energiaühenduste oluline parandamine, selleks on vaja eraldada vahendeid eelkõige riikide ühisprojektidele,“ ütles Rõivas.

Põllumajandustoetuste ühtlustamise osas tõdes Rõivas, et see on jätkuvalt Eesti prioriteet. Eesmärk peaks ta sõnul olema vähendada oluliselt just tippude toetusi, suurendades teiselt poolt eraldisi neile riikidele, kus toetused on kõige väiksemad.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside