Jäta navigatsioon vahele

Tähistamaks 20 aasta möödumist VII Riigikogu tööleasumisest toimub reedel, 12. oktoobril kell 10 Rahvusraamatukogus konverents „Quo vadis, Riigikogu?“. Avakõnega esineb Riigikogu esimees Ene Ergma, põhiettekanded teevad Tartu Ülikooli Riigiteaduste Instituudi teadurid Vello Pettai ja Mihkel Solvak ning paneeldiskussiooni juhib E-riigi Akadeemia programmi direktor Liia Hänni.

Konverentsil arutatakse, kuidas kahekümne aastaga on muutunud parlamendi ja parlamendi liikme roll ning kuidas esindusdemokraatia on rahva silmis toime tulnud. Vello Pettai esitab ülevaate rahva usaldusest riigiinstitutsioonide ja Riigikogu vastu aastatel 1995-2012. Koondpilt annab ettekujutuse, kuidas Eesti esindusdemokraatia on rahva silmis toime tulnud taasiseseisvumisest alates. Ettekannet kommenteerib sotsioloog Juhan Kivirähk.  Mihkel Solvaku ettekandes kõrvutatakse nn töö- ja jutuparlamendi tüüpe ning hinnatakse, kas Riigikogu töös võib viimasel kahel kümnendil eristada esimesele või teisele iseloomulikke jooni. Paneeldiskussioonis osalevad Ignar Fjuk, Eiki Nestor, Mart Nutt, Paul-Eerik Rummo, Kadri Simson ja Kaarel Tarand. Konverentsi moderaator on Riigikogu Kantselei direktor Maria Alajõe.

20 aastat tagasi, täpsemalt 5. oktoobril 1992 kogunes oma esimesele istungile VII Riigikogu. Kõigepealt andsid Riigikogu liikmed ametivande ja valisid Riigikogu juhatuse. Riigikogu esimeheks valiti Ülo Nugis, aseesimeesteks Tunne Kelam ja Edgar Savisaar. Seejärel toimusid presidendi valimised. 59 häälega valiti Vabariigi Presidendiks Lennart Meri. Avaistungil moodustati ka Riigikogu Kantselei ning kehtestati ajutine kodukord ja töökord.

Ajaloolise tähtpäeva puhul on Riigikogu hoones avatud Rahvusraamatukogu koostatud näitus „Riigikogu tuli taas kokku”, mis kajastab valimisseaduse väljatöötamist, valimiste läbiviimist ja VII Riigikogu esimesi tööpäevi.

Täpsem konverentsi kava on aadressil: https://www.riigikogu.ee/index.php?rep_id=14569153

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside