Jäta navigatsioon vahele

Komisjonid kohtusid Tšehhi kolleegidega

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon ja väliskomisjoni kohtusid täna Tšehhi Senati Euroopa Liidu asjade komisjoni delegatsiooniga.

Riigikogu EL asjade kohtumisel Tšehhi kolleegidega oli kõne all eelkõige valitsuse ja parlamendivaheline koostöö riigi seisukohtade kooskõlastamisel. Tšehhid andsid ka põhjaliku ülevaate sellest, kuidas kulgeb Lissaboni lepingu jõustamine Tšehhi Vabariigis. Hetkel on leping ratifitseeritud, kuid ootab president Václav Klausi allkirja.

EL asjade komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul eelnes nii põhiseadusliku leppe kui ka hiljem Lissaboni lepingu ratifitseerimisele põhjalik analüüs ning kuulamised Riigikogu EL asjade komisjonis.

Tšehhid tunnustasid Eestis toimivat korraldust, kus valitsus peab oma seisukohad Riigikogu EL asjade komisjoni või väliskomisjoniga kooskõlastama. Tšehhis on vastavate komisjonide seisukohad vaid soovituslikud.

Kohtumisel Riigikogu EL asjade komisjoniga osalesid ka komisjoni liikmed Jüri Tamm ja Raivo Järvi.

Kohtumisel väliskomisjoniga oli kõne all Lissaboni leppest tuleneva EL kõrge esindaja roll ja EL välispoliitika ning samuti energeetika küsimused.

Väliskomisjoni esimees Sven Mikser avaldas veendumust, et ka Lissaboni lepingu jõustumise järel ja EL kõrge esindaja ametisse nimetamisel peab EL arvestama liikmesriikide seisukohtadega ega saa neid ignoreerida.

Venemaa-suhete ja energiapoliitika osas märkis Mikser, et siin peaks EL olema ühel positsioonide ja sisendama oma poliitikaga turvatunnet kõikidesse liikmesriikidesse.
Tšehhi poolel osalesid kohtumistel Senati EL asjade komisjoni esimees Luděk Sefzig ja aseesimees Václav Koukal.

Tšehhi delegatsioon kohtus täna ka Riigikogu Eesti-Tšehhi parlamendirühma esindajatega.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside