Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu esimees Jüri Ratas arutas täna Tallinnas visiidil viibinud Soome peaministri Sanna Mariniga regiooni julgeolekut ja kaitsekoostööd puudutavaid küsimusi ning Ukrainale sõjalise ja humanitaarabi andmist.

„Meie kahepoolsed riikide ja parlamentide vahelised suhted on traditsiooniliselt olnud tihedad ja soojad, nii ka nüüd,“ ütles Ratas. „Kriitilistel aegadel peame eriti kokku hoidma, võimalikult palju kohtuma ja üksteisega rääkima.“

Pooled pidasid tänases muutunud julgeolekuolukorras oluliseks tõsta riikide kaitsevõimekust. Soome peaminister märkis, et Soome plaanib suurendada kaitse-eelarvet. Samuti on tema sõnul muutunud Soome inimeste meelsus NATO liikmelisuse suhtes toetavamaks.

Ratase sõnul peavad kõik Euroopa Liidu liikmed toetama Ukrainat erinevates valdkondades. Eesti on tema sõnul andnud Ukrainale tänavu kokku 200 miljoni euro väärtuses humanitaar- ja sõjalist abi. Ratas tunnustas ja tänas Soomet ajaloolise otsuse eest anda Ukrainale sõjalist abi.

Ratas rääkis, et Eestis kehtib Ukraina kodanikele lihtsustatud piiriületus. Praeguseks on tema sõnul Eestisse jõudnud üle tuhande Ukraina põgeniku, kellest umbes 300 on lapsed. Enamik saabunud põgenikest peatub oma sugulaste ja tuttavate juures.

Riigikogu esimehe sõnul toetab Eesti Ukrainale Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse andmist arvesse võttes liitu astumise tingimusi ja vastavalt Euroopa Liidu lepingu artikliga 49. „Ukraina on Euroopa riik, mis võitleb Euroopa väärtuste eest rindel,“ ütles Ratas.

Nii Ratas kui Marin tõid esile Euroopa ühtsust ja solidaarsust ka majandussanktsioonide kehtestamisel Venemaa vastu ning möönsid, et märgid nende mõjust juba avalduvad. Pooled pidasid oluliseks ka võitlust valeinformatsiooniga. Ratase sõnul on siin oluline roll riiklikel telekanalitel ning ta lisas, et Eesti keelustas Venemaa propagandakanalite edastamise.

Eesti-Soome parlamendirühma liige ja riigikaitsekomisjoni aseesimees Leo Kunnas märkis, et paljud Eestis elanud ja töötanud ukrainlased on pöördunud oma kodumaale võitlema agressori sissetungi vastu. Kunnas avaldas ka muret humanitaarolukorra halvenemise pärast Ukrainas.

Kohtumisel osalenud Eesti-Soome parlamendirühma esimees Helmen Kütt rõhutas väga häid kahepoolseid parlamentaarseid sidemeid ja avaldas lootust nende jätkumisele eriti praeguses olukorras.

Veel vahetati kohtumisel informatsiooni koroonapandeemia hetkeolukorrast. Pooled tõdesid, et nakatumise numbrid on langustrendis ja avaldasid lootust, et see trend jätkub. Ühtlasi leiti, et järgmisteks puhanguteks ollakse paremini valmis ning ulatuslikke sulgemisi enam ei tule.

Kohtumise fotod Erik Peinar, Riigikogu kantselei

Riigikogu pressiteenistus