Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu esimees Lauri Hussar ütles Vilniuses kohtumisel Leedu presidendi Gitanas Nausėdaga, et Eesti ja Leedu peavad jätkama tihedat koostööd, et toetada Ukrainat teel Euroopa Liitu ja NATOsse.

Lauri Hussar ja Gitanas Nausėda. Foto: Riigikogu Kantselei

Hussar tõdes, et nii Eesti kui ka Leedu on olnud Ukraina igakülgsel abistamisel ning Venemaale agressiooni hinna tõstmisel esirinnas. „Vaja on jätkata Eesti ja Leedu tihedat koostööd Ukraina toetamisel teel ELi ja NATOsse,“ rõhutas ta.

Rääkides lähenevast NATO tippkohtumisest, ütles Hussar, et praeguses keerulises julgeolekupoliitilises olukorras peaksid kõik NATO liikmesriigid panustama kaitsevõime suurendamisse. „Kaks protsenti SKTst kaitsekuludeks ei peaks olema NATO liikmesriikide jaoks mitte eesmärk, vaid miinimumtase,“ lausus ta.

Hussar ja Nausėda arutasid kohtumisel ka regionaalsete taristuprojektide hetkeseisu. „Loodame, et Rail Baltic saab võimalikult kiiresti lõpetatud ning eestlased ja leedulased saavad peatselt liikuda kahe riigi vahel mugavat ja kiiret rongiühendust kasutades,“ ütles Riigikogu esimees.

Hussar kohtus Vilniuses ka oma Leedu kolleegi Viktorija Čmilytė-Nielseniga, kellega arutati kahe riigi suhteid, regiooni julgeolekuolukorda, regionaalsete taristuprojektide elluviimist ja Ukraina toetamist.

Hussar osales Vilniuses NATO spiikrite kohtumisel, kus arutati juulis toimuva NATO tippkohtumise eel liikmesriikide kaitsekulutuste ja -investeeringute suurendamist, heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamist ning plaane Ukraina pikaajaliseks toetamiseks. Täna külastasid spiikrid kindral Silvestras Žukauskase harjutusala Pabradės.

NATO spiikrite kohtumise raames kohtus Hussar Ukraina parlamendi esimehe Ruslan Stefantšuki, Suurbritannia parlamendi asespiikri Rosie Wintertoni ja Prantsusmaa parlamendi asespiikri Valérie Rabault’ga. Samuti oli tal Vilniuses kohtumine Eesti kogukonna esindajatega.

Lisaks Hussarile osalesid visiidil Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ja Eesti-Leedu parlamendirühma esimees, Balti Assamblee Eesti delegatsiooni juhi asetäitja Enn Eesmaa.

Riigikogu pressiteenistus
Karin Kangro