Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu rahanduskomisjon arutas oma tänasel istungil riigi rahanduspoliitikat, mis olulise tähtsusega riikliku küsimusena on homme vaatluse all ka Riigikogu täiskogus.

„Valitsus on ette valmistanud sellised olulised rahanduspoliitika dokumendid nagu „Konkurentsivõime kava „Eesti 2020““  ja „Stabiilsusprogramm 2011“, mille hindamine Euroopa Komisjoni ja Euroopa Liidu  Ministrite Nõukogu poolt toimub selle aasta mais-juunis. On väga oluline, et neid dokumente arutab eelnevalt ka Riigikogu. Lisaks on valminud „Riigieelarve strateegia 2012-2015“, milles esitatakse Eesti eelarve põhimõtted järgnevaks neljaks aastaks,“ ütles rahanduskomisjoni esimees Sven Sester.

Sesteri kinnitusel on selline mastaapne rahanduspoliitika arutelu Riigikogu kevadistungjärgul esmakordne.

„Ma loodan, et niisugune arutelu muutub traditsiooniks, nii et me kevadel arutaksime laiemalt eelarvestrateegilisi dokumente ja sügisel vastavalt võtaksime juba konkreetselt ette Eesti järgmise aasta eelarve,“ ütles Sester.

Tänasel rahanduskomisjoni istungil osalesid ka Eesti Panga asepresident Märten Ross ning rahandusministeeriumi riigi  eelarvepoliitika asekantsler Ivar Sikk.

Sikk kinnitas, et riigi eesmärk on jätkusuutlik ja makromajandust tasakaalustav eelarvepoliitika, Märten Ross vaatles lähemalt majanduse olukorda nii euroalas kui ka Eestis. Rossi sõnul tuleb Eesti eelarvestrateegia kujundamisel lähtuda 2010. aastal kokkulepitust, mis näeb ette eelarve ülejääki jõudmist 2013. aastal.

Homsel arutelul Riigikogu täiskogus peavad ettekande rahandusminister Jürgen Ligi, Eesti Panga asepresident Märten Ross ja rahanduskomisjoni esimees Sven Sester.

EL majanduspoliitikate koordineerimiseks välja töötatud nn Euroopa Semestri kohaselt peavad liikmesriigid siseriiklikke eelarvemenetlusi arvesse võttes esitama üheaegselt (aprilli lõpuks) oma stabiilsus- ja lähenemisprogrammid ning riiklikud EL2020 reformikavad. Konkurentsivõime kava ’Eesti 2020’ on Eesti strateegia Euroopa 2020 eesmärkide saavutamiseks ja stabiilsusprogramm on jätk varasemalt esitatud konvergentsiprogrammile, mille esitavad euroalaga mitte liitunud riigid. Stabiilsusprogrammi eesmärk on väljendada valitsuse poliitikat stabiilsuse ja kasvu paktist tulenevate nõuete täitmisel. Liikmesriikide poolt esitatud programmide hindamine Euroopa Komisjoni ja EL Ministrite Nõukogu poolt toimub 2011. aasta mais-juunis.
Riigikogu pressitalitus

Tagasiside