Jäta navigatsioon vahele

Afganistanis töövisiidil olev riigikaitsekomisjoni delegatsioon kohtus kolmapäeval Afganistani Parlamendi alamkoja aseesimehe Amanullah Paimaniga ning Afganistani parlamendi sisejulgeolekukomisjoni ja kaitsekomisjoniga.

Kohtumisel parlamendi alamkoja aseesimehega arutati kahe parlamendi koostöövõimalusi. Ühe Eesti arengukoostööprojektina on kavas toetada Afganistani Parlamendi infotehnoloogialahendusi, sealhulgas ka registreerimis- ja hääletamissüsteemide juurutamist.  Alamkoja aseesimees rääkis riigikaitsekomisjoni delegatsioonile, et paar kuud tagasi moodustati parlamendis Afganistani-Eesti sõprusrühm, milles ta ka ise aktiivselt osaleda kavatseb.
 „Sellised otsused näitavad selgelt, et parlamendiliikmed näevad meie püüet aidata seda paljukannatanud riiki ning hindavad kõrgelt Eesti Kaitseväe osalust julgeoleku tagamisel Lõuna-Afganistanis,“ ütles riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma.
Raidma osutas, et ka Riigikogus tegutseb Eesti-Afganistani parlamendirühm, mis loodi 2007. aastal.

Sisejulgeoleku komisjoni esimehe Mohammad Almas Zahidiga räägiti valdkonna arengutest ja Afganistani parlamendi rollist julgeoleku- ning kaitsepoliitika kujundamisel riigis. Eesti delegatsioon rõhutas narkovastase võitluse olulisust. Raidma sõnul peaks nii Afganistani valitsus kui parlament tegema suuremaid jõupingutusi riigist lähtuva üleilmse ulatusega narkoprobleemi jõulisemaks lahendamiseks.

„Narkomaaniaga seotud probleemide all kannatab teravalt ka Afganistani enda rahvas, mistõttu parlamendi jaoks on see küsimus oluline ka riigisise julgeoleku aspektist,” ütles Raidma.

Pärastlõunal külastas riigikaitsekomisjoni delegatsioon Euroopa Liidu politseimissiooni EUPOL peakorterit, kus tutvuti missiooni tööga ja kohtuti missiooni juhi Kai Vittrupiga. Eesti panustab Euroopa Liidu politseimissiooni hetkel kahe politseiametnikuga, lähitulevikus on plaanis osalust suurendada.

Neljapäeval toimuvad kohtumised NATO Afganistani väljaõppemissiooni NTM-A peakorteris ja liitlasriikide saatkondades. Delegatsioon naaseb Eestisse reedel.

Peale Raidma osalevad eelmisel reedel alanud nädalasel visiidil komisjoni aseesimees Toivo Tootsen, Isamaa ning komisjoni liikmed Tarmo Kõuts ja Tõnu Juul.
Riigikogu pressitalitus

Tagasiside