Jäta navigatsioon vahele

Riigikaitsekomisjoni ja Euroopa Liidu asjade komisjoni liikmed rõhutasid kohtumisel Valgevene kaitsekomisjoni kolleegidega konstruktiivse ning ausa dialoogi vajadust, demokraatlikke väärtusi ja avaldasid toetust Valgevene integratsioonile Euroopa Liiduga.

Riigikaitsekomisjoni esimehe Hannes Hanso sõnul on dialoog Valgevenega väga oluline. „Valgevene on Euroopa riik, mis balansseerib Lääne ja Venemaa vahel,“ rääkis Hanso. „Meie suhted Venemaaga on meist sõltumatutel põhjustel väga keerulised, kardetavasti see olukord lähiajal ei muutu. See ei tohiks kindlasti tähendada, et automaatselt välistame ka dialoogi Valgevenega. Tegelikult oleneb meie suhtumisest väga palju, milliseks kujuneb Valgevene roll tuleviku Euroopas.“

Just seetõttu on Hanso sõnul oluline jagada oma kogemust demokraatliku riigi ülesehitamisest ning toetada idapartnerluse raames Valgevene koostööd ja integratsiooni Euroopa Liiduga.

Hanso pidas kahepoolsete suhete positiivseks sammuks, et alates tänavu juulist saavad Eesti kodanikud ja Eesti välismaalase passiga alalist elamisluba omavad elanikud viibida Valgevenes viisavabalt kuni 30 päeva, tingimusel, et sisenetakse Minski lennujaama kaudu.

Euroopa Liidu asjade komisjoni aseesimees Jaak Madison tõi kohtumisel välja, et Eestil on vajalik suurendada koostöövalmidust Valgevenega, eitamata muret, mida tekitab Venemaa tegevus Valgevenes ja Ida-Ukrainas.

Kohtumisel räägiti veel murettekitavatest Venemaa korraldatavatest sõjaväelistest õppustest, ajateenijate osakaalust riigikaitses ning naiste kaasamisest riigikaitsesse. Samuti pingelise olukorra lahendamise võimalustest Valgevene naaberriigis Ukrainas.

Kohtumisel osalesid ka riigikaitsekomisjoni liikmed Johannes Kert ja Ants Laaneots.

Valgevene kaitsekomisjoni vastuvisiit jätkub homme kohtumistega Mereväebaasis, Riigi Infosüsteemi Ametis ja Sisekaitseakadeemias. Kolmapäeval toimub narkopoliitika teemaline arutelu Riigikogus.

Kohtumise fotod

Riigikogu pressiteenistus