Jäta navigatsioon vahele

Riigikaitsekomisjoni liikmed osalevad tänasest kuni teisipäevani iga-aastasel Balti- ja Põhjamaade ning Saksamaa ja Poola parlamentide kaitsekomisjonide julgeolekufoorumil, kus peateemadeks on Läänemere piirkonna julgeolek ja hübriidsõjaohud.

Komisjoni esimehe Hannes Hanso sõnul on riikide vahel selged ühised huvid ja pikaajaline kaitsekoostöö. Hea koostöö näitena tõi Hanso näitena lepingud, mis võimaldavad laevadel tulla Läänemere sadamatesse varju ja lennukitel maanduda liitlaste lennubaasides. Veel soovib Eesti liituda õhuseirepildi jagamise projektiga.

„Poolas toimuv kohtumine pakub hea võimaluse koordineerida seisukohti nii NATO kui Euroopa Liidu kaitsevaldkonna arengutes, samuti jagada ootusi NATO tippkohtumise tulemuste osas,“ rääkis Hanso „Paljud NATO liikmesriigid on arvamusel, et allianss on ida suunal juba piisavalt panustanud, kuid meie eesmärk on, et NATO on heidutust piirkonnas tugevdaks,“ ütles Hanso.

Poola visiidi käigus külastatakse ka NATO rahvusvahelist kirdekorpust Szczecinis. Lisaks Riigikaitsekomisjoni esimehele Hannes Hansole on visiidil liikmed Johannes Kert, Ants Laaneots ja Margus Tsahkna.

Balti- ja Põhjamaade kaitsekoostööd juhib praegu Norra, kelle prioriteetide hulka kuuluvad muu hulgas näiteks autonoomse ja mehitamata tehnoloogia teemad, logistika ja varustuskindluse koostööd, mis hõlmab ka ühiseid tehnika remondibaase, hankeid ja hooldusküsimusi.

Fotod.

Riigikogu pressiteenistus