Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjonis jätkus täna perearsti korraldust puudutav arutelu, mille komisjon algatas möödunud aasta mais, jätkates kuulamisi ka oma järgnevatel istungitel. 20. oktoobri 2011 otsustas komisjon esitada sotsiaalministeeriumile mitmeid ettepanekuid perearsti korralduse parandamiseks. Sotsiaalministrile tehti ettepanek esitada 2012. aasta veebruariks riigieelarve kontrolli erikomisjonile ülevaade ettepanekute ja riigikontrolli aruandes esitatud soovituste täitmisest perearstiabi korralduse parandamiseks.

„Tänase seisuga võib märgata küll suuri edasiminekuid, ent on ka veel hulganisti küsimusi, mis vajavad lahendamist. Jätkuvalt on probleemiks perearstiteenuse kättesaadavus maapiirkondades. Üheks selle põhjuseks on raskused perearsti asendamisel, kui selleks tekib vajadus, õdede ja assistentide arvu suurendamisel või ka grupipraksise korraldamisel, et tagada teenus ühiselt mitme piirkonna vahel,“ ütles riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin.

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni liikmed osutasid lisaks probleemile, kus maapiirkonnas resideeriv perearst on siirdunud tegelikult tööle välismaale ja sisuliselt täidab tema kohuseid õde, mistõttu kannatab teenuse kvaliteet. Sama olukord tekib perearsti puhkusel olles. Samuti osutati, et patsiendid pöörduvad haiglate erakorralise meditsiini osakonda sageli ka lihtsamatel puhkudel, selle asemel et minna perearsti juurde, ning et seegi küsimus vajab reguleerimist.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste osutas oma tänases ettekandes, et paljud küsimused leiavad lahenduse ministeeriumi poolt välja töötatud tervishoiuteenuste korraldamise seaduse ja majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse muutmise seaduse eelnõus (188 SE), mis täna oli esmakordselt arutusel sotsiaalkomisjonis ja jõuab Riigikogu täiskokku 4. aprillil. Eelnõu eesmärk on tagada esmatasandi tervishoiuteenuste parem kättesaadavus ja parem teenuse kvaliteet. Muuhulgas reguleerib eelnõu perearsti asendamist, tuues seaduses eraldi välja lühiajalise, kuni kolm kuud kestva ja pikaajalise, kuni kaks aastat (või seaduses sätestatud erijuhtudel kestva) asendamise.

Tänasel istungil osalesid ka Eesti Haigekassa juhatuse esimees Hannes Daniliov, Eesti Haigekassa süsteemiarenduse osakonna tervishoiu spetsialist Tiina Roosimägi, Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Anneli Talvik, Eesti Perearstide Seltsi pressiesindaja Agne Adamson, Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Le Vallikivi ja Riigikontrolli peakontrolör Tarmo Olgo.

Tänaste ettekannetega ja istungi salvestusega on võimalik tutvuda komisjoni kodulehel https://www.riigikogu.ee/index.php?id=55222. Istungi salvestus muutub kättesaadavaks homse tööpäeva jooksul.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside