Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu riigieelarve erikomisjon analüüsib avalikul istungil koos asjaomaste organisatsioonide esindajatega Riigikontrolli kontrolliaruannet „Erakorraline meditsiin“.

„Erikomisjon ootab tervise- ja tööministrilt selgitusi, mida on tehtud patsientide parema nõustamise korraldamiseks ning kui kaugele on jõutud perearstipraksiste kvaliteedi hindamise korraldamisel,“ ütles erikomisjoni esimees Aivar Sõerd. „Erikomisjoni laual on konkreetsed ettepanekud tervise- ja tööministrile, et erakorralise meditsiini osakonda pöörduksid eelkõige vältimatut abi vajavad patsiendid,“ ütles Sõerd. „Üheks ettepanekuks on pikendada loodavate perearstikeskuste vastuvõtuaegu tööpäevadel ja võimalusel ka nädalavahetusel. Samuti teeme ettepaneku lähiajal luua e-lahendus ja võtta kasutusele haiglateülene digiregistratuur ravijärjekordade haldamiseks, mille kaudu perearst saaks teada, kes tema nimistu patsientidest on pöördunud EMOsse või kiirabisse,“ märkis erikomisjoni esimees.

Erikomisjoni liige Inara Luigas ütles, et erakorralise meditsiini ülekoormatus, mis on ennekõike Tallinna probleem, ja perearstiabi puudujäägid on aastaid üleval olnud teemad. „Riigikontrolli audit toob need vajakajäämised reljeefselt välja,“ ütles Luigas. „Kuna Sotsiaalministeerium on pakkunud välja mitmeid lahendusi olukorra parandamiseks, annab komisjonis toimuv laiapõhjaline arutelu meile tervikpildi EMO ja peremeditsiini edasistest arengutest. Esmatähtis on, et erakorraline meditsiiniline abi jääks inimestele kättesaadavaks,“ märkis erikomisjoni liige. Luigase sõnul ei ole kõik sugugi kinni ainult rahas, vaid ka esmatasandi arstiabi paremas korraldamises ja patsientide teadlikkuse tõstmises.

Kontrolliaruandes „Erakorraline meditsiin“ seisab, et Riigikontroll hindas auditi käigus, kas erakorralise meditsiini osakonda pöörduvad vältimatut abi vajavad patsiendid. Samuti, kas EMOsse pöördunud patsiendid said enne pöördumist õigeaegset ja vajalikku arstiabi ning EMOsse pöördumise järel vajaduse korral õigeaegset ning vajalikku järgnevat ravi.

Istungile on kutsutud tervise- ja tööminister Riina Sikkut ning Eesti Haigekassa, Terviseameti, Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse, Eesti Perearstide Seltsi, Erakorralise Meditsiini Arstide Seltsi, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Ida-Tallinna Keskhaigla, MTÜ Eesti Eratervishoiuasutuste Liidu, Eesti Arstide Liidu ning Riigikontrolli esindajad.

Avalik istung algab kell 13 Riigikogu konverentsisaalis ja seda on võimalik jälgida veebiülekandes.

Videosalvestist saab hiljem vaadata www.youtube.com/riigikogu.

Lisainfo: Aivar Sõerd 5062676, Inara Luigas 516 8422

Riigikogu pressiteenistus