Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu aseesimees Laine Randjärv innustas reedel Eestimaa VI naiste kongressil peetud kõnes naisi poliitikasse tulema ja ühiskonnas aktiivselt kaasa rääkima.

„On väga oluline, et nii meestel kui naistel oleksid võrdsed võimalused ja kohustused ühiskonnas kaasa rääkida, otsustes osaleda ja kujundada meie elu,“ ütles Randjärv. „Kui otsustustasandil on rohkem naisi, siis langetatakse ka tasakaalukamaid ning tervet ühiskonda paremini mõistvaid otsuseid,“ lisas ta.

Randjärv selgitas, et oleme 50 aastat olnud mõjutatud slaavilikust mõtteviisist, kus juhtfiguurid on olnud mehed. Nüüd liigume Põhjamaade ühiskonnamudeli suunas, kus naised ja mehed on ühiskonnas võrdsed. Ta avaldas lootust, et lähitulevikus tuleb juurde uusi julgeid ja ettevõtlikke naisi, kellest saavad tipp-poliitikud ja ettevõtete juhid.

Randjärv rõhutas, et naised on poliitikas muutunud üha aktiivsemaks, sest neil on pakkuda ühiskonnale uusi ideid, mida siiani pole osatud või tahetud hinnata. „Naised peavad ka ise tunnistama, et võiksid rohkem usaldada teisi naisi, valides neid rahva esindajateks poliitikas. Samuti võiksid naised emadena oma poegadele sisendada arusaama, et naiste oskusi, visadust ja hakkamasaamist kõigis elusituatsioonides tuleb hinnata. Tütreid peaks aga julgustama teadmisega, et neil on samasugused õigused ja võimalused nagu poistel,“ arutles Randjärv.

Esimene Eestimaa Naiste kongress toimus 1917. aastal Tartus ja eelmine kongress korraldati 1935. aastal. VI Naiste kongressi „Eestimaa kasutamata võimalus“ korraldajad on Eesti Naisliit, Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon, Eesti Juristide Liit, Eesti Naisjuristide Liit, Eesti Naiste Ümarlaud, Eesti Naistoimetajad, Eesti Naisuurimus- ja Teabekeskus, Eesti Politsei Naisühendus, soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku büroo ja Zonta Rahvusvaheline Klubi.

Riigikogu pressiteenistus

Tagasiside