Jäta navigatsioon vahele

Rahanduskomisjon kuulas tänasel istungil ära Eesti Panga Nõukogu esimehe Mart Laari ettepaneku keskpanga nõukogu liikmete nimetamise kohta ja tegi ettepaneku arutada seda otsuse eelnõu täiskogus 24. septembril.

Seoses Eesti Panga nõukogu liikmete volituste lõppemisega tegi nõukogu esimees ettepaneku nimetada Eesti Panga Nõukogusse Enn Eesmaa, Kaie Kerem, Enn Listra, Rein Minka, Ivari Padar, Jaanus Tamkivi ja Urmas Varblane.

Komisjoni esimees Aivar Kokk tundis istungil huvi, miks keskpanga nõukogu esimees ei esitanud uue nõukogu liikmeid kinnitamiseks eelmisele Riigikogu koosseisule, kuna nõukogu liikmete volitused lõppesid juba veebruaris.

Koka sõnul annab Eesti Panga seadus nõukogu esimehele suured volitused. „Seadus ei reglementeeri, millal peab nõukogu esimees esitama Riigikogule uue nõukogu kinnitamiseks ega ka seda, mis saab siis kui parlament ei kinnita nõukogu esimehe ettepanekut,“ ütles Kokk.

Laar ütles, et nõukogu esimehe ülesanne on vähendada poliitilist survet ja seetõttu hoidus ta uute liikmete nimetamisest valimisperioodi ajal, andes seeläbi eelmisele nõukogule võimaluse jätkata oma tööd ja nimetada ametisse keskpanga uus president ja asepresidendid. Laari sõnul ei ole ta mitte ühegi erakonnaga nõukogu liikmete nimetamisel konsulteerinud.

Komisjoni liikme Jürgen Ligi sõnul on nõukogu esimees uusi liikmeid valides eiranud head parlamentaarset tava konsulteerida enne isikuhääletamisi parlamendierakondadega. „Esindajat ei saa määrata esindatavaga nõu pidamata, eriti kui tulla küsima toetushääli,“ ütles Ligi. „Samuti ei ole Laari poolt asjakohane põhjendada oma valikut poliitilise sõltumatusega. Ekspertide kõrval leiame esitatud nimekirjas nelja parlamendierakonna esindajad, mis ei ole poliitilise sõltumatuse, vaid just parlamendierakondade esindamise tunnus.“

Eesti Panga Nõukogu on Eesti Panga järelevalveorgan, mis koosneb esimehest ja seitsmest liikmest. Riigikogu nimetab keskpanga nõukogu liikmed ametisse nõukogu esimehe ettepanekul viieks aastaks. Riigikogu otsuse „Eesti Panga Nõukogu liikmete nimetamine“ eelnõu (38 OE) vastuvõtmiseks on vajalik parlamendi poolthäälteenamus.

Riigikogu pressiteenistus
Epp-Mare Kukemelk