Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu rahanduskomisjoni tänasel istungil oli keskne arutlusteema tuleva aasta riigieelarve. Selgitusi jagas rahandusminister Jürgen Ligi.

Valitsuse esitatud tuleva aasta riigieelarve tuludeks on planeeritud 6,1 miljardit eurot ja kuludeks 6,57 miljardit eurot. Võrreldes 2011. aastaga kasvavad kulud 11 protsenti ehk 652,7 miljonit eurot.

Olulisemad kasvud tuleva aasta eelarves on investeeringud heitmekvootide müügi vahenditest – 190 miljonit, riigipoolsed kanded kogumispensionidesse 89,6 miljonit, pensionide maksmiseks 72 miljonit, ravikindlustuskuludeks 60,6 miljonit, kaitsekuludeks 61 miljonit, põllumajanduse, maaelu- ja kalanduse valdkonnad 47,1 miljonit, teede ehitus 40,5 miljonit, sotsiaaltoetused 9,2 miljonit, kõrghariduse riiklik koolitustellimus 6,2 miljonit ja päästevõimekuse suurendamine 3,6 miljonit eurot.

Komisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul on menetluse käigus kavas kohtuda erinevate valdkondade ministritega täpsustamaks ja analüüsimaks eelarvega seotud küsimusi. Komisjon kavandab rida olulisi arutelusid enne eelnõu saatmist täiskogu ette esimeseks lugemiseks.

Rahanduskomisjon arutas ka tuleva aasta riigieelarve seaduse eelnõu (99 SE) menetlemise ajakava. Esimene lugemine on täiskogus kavas läbi viia 26. oktoobril. Komisjoni ettepanek on esimene lugemine lõpetada ja muudatusettepanekute ajaks määrata 3. november kell 18.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside