Jäta navigatsioon vahele

Täna Riigikogu ees poliitilise avaldusega Jääkeldri protsessi ja Rahvakogu teemadel esinenud Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves ütles, et Rahvakogu töö väärib põhjalikku ja avatud arutelu nii parlamendi põhiseaduskomisjonis, fraktsioonides kui ka suures saalis. „Rahvakogu ei ole alternatiivne, Riigikogule vastanduv või sellega konkureeriv otsustusorgan. See on täiendav võimalus meie arenevas ja uusi lahendusi otsivas demokraatlikus riigis, et anda üldlevinud mõistetele „osalemine“ ja „kaasamine“ tegelik sisu,“ rõhutas president.

Käsitledes sisepoliitikat esitas Ilves küsimuse, et mille poolest erineb leppimine kainestava tegelikkusega eelarvepoliitikas sellest, et meil tuleb arvestada avalikkuse soovi elavdada poliitilist konkurentsi ja avardada valimistevahelisel ajal poliitikas osalemise võimalusi? „Kas põhjuseks on see, et majanduslikke otsuseid surus peale meid ümbritsev ja paljuski meist endist sõltumatu karm tegelikkus? Miks ei võiks me ise, välise sunnita, aegajalt senitehtut kriitiliselt hinnata ning muuta seadusi, mis ei vasta muutunud ajale ja kasvanud ootustele?“ küsis ta.

See ei tähenda, et kunagi ammu seadusi koostades ja neid vastu võttes oleks tehtud midagi valesti, sõnas president. Nii Riigikogu kandidaatide suhtes kehtestatud kautsjoni määra, valimiskünnise kui ka erakonna asutamiseks vajaliku liikmete arvu kohta on kehtinud täiesti arvestatavad argumendid. „Ent nüüd oleks ehk aeg kõike seda uuesti arutada. Kaaluda uuesti poolt- ja vastuargumente ning langetada meie tänastele vajadustele ja ühiskonna ootustele vastav otsus,“ märkis Ilves.

President Ilvese sõnul võime väita ja ratsionaalselt tõestada, et väga paljude objektiivsete näitude järgi pole Eesti kunagi olnud nii heas seisus kui praegu. Ometi pole ühe riigi ja ühiskonna funktsioneerimine pelk matemaatika või majandusteadus. „Efektiivne esindusdemokraatia töötab siis, kui rahva rahulolematust ja ettepanekuid arvestatakse ka valimistevahelisel ajal. Kui parlamenti peetakse omaks ja omasuguste inimeste koguks. Kui kodanik tõepoolest näeb saadikus eelkõige omaenda esindajat, aga mitte erakonna liiget, kes kuulub kas võimuliitu või vastasleeri,“ ütles president.

Ilves tänas kõiki, kes Rahvakogu töös osalesid. Ta tunnustas vabakonda, kes näitas, et on võimeline kiiresti ja hästi pakkuma lahendusi. Ta avaldas heameelt, et ühisloomeprotsessis tegid erakonnad ülejäänud vabakonnaga ausameelselt koostööd. „See kõik annab lootust, et vähemalt poliitilise konkurentsiga seotud osa Eesti muredest saab lähiajal lahenduse,“ sõnas president.

Pärast kõnet peetud läbirääkimistel võtsid fraktsioonide esindajatena sõna Andrei Korobeinik ning Sven Mikser.

Fotod presidendi esinemisest on aadressil: https://fotoalbum.riigikogu.ee/v/avaldus

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside