Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas oma tänasel istungil saata Reformierakonna, IRLi, Eestimaa Rohelised ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni algatatud Vabariigi Presidendi valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu (776 SE) Riigikogu täiskokku teisele lugemisele. Eelnõu on Riigikogu ees 14. oktoobril. Komisjon koguneb eelnevalt arutama eelnõule esitatud muudatusettepanekuid oma 11. oktoobri istungil.

Algatajate kinnitusel on eelnõu eesmärk tagada demokraatia põhimõtete senisest parem järgmine Vabariigi Presidendi valijameeste valimisel kohalikes omavalitsustes. Eelnõuga täiendatakse Vabariigi Presidendi valimise seadust selliselt, et suuremates omavalitsustes, kus valitakse valimiskogusse mitu valijameest, saaks tagatud opositsiooni proportsionaalne esindatus. Selleks näeb eelnõu ette, et kohaliku omavalitsuse volikogus toimub volikogu esindaja või  esindajate valimine ühes hääletusvoorus, kus igal volikogu liikmel on üks hääl. Valituks osutub enim hääli saanud kandidaat või (suuremates omavalitsustes) enim hääli saanud kandidaadid. Võrdse häältearvu korral heidetakse liisku

Kehtiv Vabariigi Presidendi valimise seadus praegu ei reguleeri, kuidas toimub kohalike omavalitsuse esindajate valimine, mis annab suuremates omavalitsustes võimulolevale koalitsioonile võimaluse kehtestada selline esindajate valimissüsteem, et valituks osutuvad üksnes koalitsiooni esindajad.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside