Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu põhiseaduskomisjon toetas valitsuse otsust, millega luuakse riigi osalusega äriühingute nõukogudesse liikmete nimetamiseks asjatundjate valitsuskomisjon.

Komisjoni ülesandeks on ettepanekute tegemine riigifirma nõukogu liikme valimiseks ja tagasikutsumiseks ning nõukogu koosseisu suuruse ja nõukogu liikmetele makstava tasu määramiseks. Nõukogu liikmete nimetamise õigus jääb äriühingu osaluse valitsejale ehk vastava valdkonna ministrile.

Vastavalt valitsuse otsusele on seitsmeliikmelise komisjoni neli liiget erasektorist – Eesti Tööandjate Keskliidu ettepanekul Gunnar Okk, rahandusministri ettepanekul Erkki Raasuke, majandus- ja taristuministri ettepanekul Sven Pertens ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri ettepanekul David James O’Brock-Kaljuvee.

“Nimetamiskomisjoni mudel tõstab oluliselt riigi äriühingute juhtimise läbipaistvust ja seab esikohale tulevaste nõukogu liikmete kompetentsi ning võimekuse ja ei näe ette muudel alustel riigi äriühingute nõukogudesse liikmete nimetamist,“ ütles põhiseaduskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher.

Ta lisas, et oluline on ka valitsusliidu leppes olev põhimõte mitte nimetada riigifirmade nõukogudesse Riigikogu liikmeid. „Riigikogu liikmete nimetamine nõukogudesse ministrite poolt rikuks võimude lahususe põhimõtet ning sellele on tähelepanu juhtinud nii erinevad õiguskantslerid kui ka Riigikogu täiskogu 2008. aastal,“ tõdes Vaher.

Riigi osalusega äriühinguid on tänase seisuga 31 ning neis on kokku ligi 150 nõukogu liiget.

Riigikogu pressiteenistus
Urmas Seaver