Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu põhiseaduskomisjon ei toetanud kahte Riigikogu otsuse eelnõu, millest üks nägi ette rahvahääletust rahvusvahelise kaitse saajate ülempiiri kehtestamiseks ning teine rahvahääletust Eesti osalemise kohta Euroopa Liitu saabunud immigrantide ümberjaotamisel.

„Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon on andnud heakskiidu Euroopa Liidu ümberjaotamise programmi raames 550 rahvusvahelise kaitse saaja Eestisse asumiseks. Praeguseks hetkeks on Eestisse Euroopa rändekava alusel tulnud 47 sõjapõgenikku, kokku on viimase 15 aasta jooksul olnud rahvusvahelise kaitse saajaid 318,“ ütles komisjoni esimees Kalle Laanet.

„Arvestades Eestisse tulnud inimeste väikest arvu, ei ole hetkel vajadust kehtestada piirarvu rahvusvahelise kaitse saajate osas või hakata muutma senist seisukohta ümberjaotamise osas,“ märkis Laanet. „Kui asjaolud muutuvad, olukord muutub, siis Riigikogu saab vajadusel alati senist pagulaspoliitikat muuta, selleks ei ole vaja ilmtingimata korraldada rahvahääletust.“

Keskerakonna fraktsiooni 25 liikme algatatud Riigikogu otsuse “Rahvahääletuse korraldamine Eesti rahvusvahelise kaitse saajate piirarvu kehtestamiseks” eelnõu (229 OE) näeb ette, et 2016. aasta 16. oktoobril toimuks rahvahääletus, kus küsitakse: „Kas te pooldate, et Eesti kehtestaks igal aastal rahvusvahelise kaitse saajate arvu ülempiiri?”

Keskfraktsiooni liige Oudekki Loone märkis, et viimase aasta Eesti avalikes debattides rahvusvahelise kaitse pakkumise üle on üks kõige teravamalt üles kerkinud küsimusi see, kui palju rahvusvahelise kaitse saajaid Eesti peaks vastu võtma ja kes peab selle üle otsustama.  „Referendumi korraldamine annab selge sõnumi, kas piirmäär peab olema Riigikogus fikseeritud ja andma ühiskonnale kindla teadmise järgmiseks aastaks,“ lisas ta.

Eelnõu tuleb Riigikogus esimesele lugemisele 22. septembril. Eelnõu tagasi lükkamise poolt hääletas kuus ja vastu viis komisjoni liiget.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni algatatud Riigikogu otsuse “Rahvahääletuse korraldamine Euroopa Liidu immigrantide ümberjaotamise kava osas“ (261 OE) eelnõu kohaselt toimuks 2017. aasta 23. aprillil rahvahääletus, kus küsitakse: „Kas Teie olete nõus,   et Eesti Vabariik osaleb Euroopa Liitu saabunud immigrantide ümberjaotamises?”

EKRE fraktsiooni liige Jaak Madison ütles, et Eesti ühiskonnas on olemas kõrge vastuseis pagulaste ümberjaotamise kavale ning küsimuse rahvale otsustada andmine leevendaks oluliselt ühiskondlikke pingeid.

Riigikogu pressiteenistus
Urmas Seaver