Jäta navigatsioon vahele

Põhiseaduskomisjon leidis tänasel istungil, et ülestõusmispühade teise püha muutmine riigipühaks vajab täiendavat arutelu. Komisjoni esimees Marko Pomerants pidas vajalikuks kutsuda sügisistungjärgu alguses kokku fraktsioonide esindajad, et selles küsimuses kujundada ühine seisukoht.

„Kuna ülestõusmispühade teise püha riigipühaks muutmise osas on Riigikogus erinevaid arvamusi, siis tuleb selguse saamiseks veel vaeva näha. Eksisteerib ka ettepanek, et täiendavaid puhkepäevi ei peaks kalendrisse lisanduma, aga ülestõusmispühade teist püha võiks Eestis siiski tähistada. Riigipüha nädalavahetusele sattumisel täiendava puhkepäeva andmist põhiseaduskomisjon ei toetanud,“ ütles Marko Pomerants.

Jaak Madison lisas, et peaaegu kõikides Euroopa Liidu riikides on ülestõusmispühade teine püha puhkepäev ja ta ei näe mingit põhjust, miks ei peaks see nii olema ka Eestis. Nädalavahetustele sattuvate riigipühade liigutamine tööpäevadele väärib Madisoni hinnangul täiendavat arutelu ja ka selles küsimuses oleks tema sõnul palju üle võtta teistelt riikidelt.

Urmas Amburi algatatud kollektiivne pöördumine „Lisame riigipüha. Lisame puhkepäeva, kui rahvuspüha või riigipüha langeb nädalavahetusele“ on kogunud enam kui tuhat allkirja. Pöördumisega taotletakse nädalavahetusele langeva püha korral järgneva tööpäeva muutmist puhkepäevaks ja ülestõusmispühade teise püha muutmist riigipühaks.

Kehtivas pühade ja tähtpäevade seaduses on Eestis ettenähtud 11 riigipüha. Nendeks on uusaasta, suur reede, ülestõusmispühade esimene püha, kevadpüha, nelipühade esimene püha, võidupüha, jaanipäev, taasiseseisvumispäev, jõululaupäev, esimene jõulupüha ja teine jõulupüha. Lisaks on seadusega kehtestatud üks rahvuspüha – vabariigi aastapäev.

Valdavalt kattuvad Eesti riigipühad teiste Euroopa Liidu liikmesriikide poolt kehtestatud pühadega. Erandiks on ülestõusmispühade teine püha, mis on erinevalt Eestist euroliidus valdavalt riigipüha. Sel aastal langeb Eestis nädalavahetusele neli kuupäevaliselt kindlaks määratud püha.

Riigikogu pressiteenistus
Eva Vahur