Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas oma tänasel istungile algatada ja esitada täna Riigikogu menetlusse Euroopa Parlamendi valimise seaduse, kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse ja Riigikogu valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu, et viia valimisseadused vastavalt õiguskantsleri ettepanekule kooskõlla põhiseadusega.

Eelnõuga tunnistatakse kehtetuks sätted, mis keelavad valimistel aktiivse valimisagitatsiooni ajal poliitilise välireklaami eksponeerimise ning näevad selle keelu rikkumise eest ette vastutuse.

Kuna poliitilise välireklaami keelu kehtetuks tunnistamise tõttu puudub vajadus valimisseadustes defineerida aktiivset valimisagitatsiooni aega, tunnistab eelnõu kehtetuks ka vastavad valimisseaduste sätted.

Eelnõu algatamine tuleneb õiguskantsleri selle aasta 9. juuni ettepanekust viia valimisseadused põhiseadusega kooskõlla, kuna õiguskantsleri hinnangul on kehtivates seadustes sätestatud absoluutne välireklaami keeld aktiivse valimisagitatsiooni ajal valimisõiguse ebaproportsionaalne piirang.

Riigikogu täiskogu toetas õiguskantsleri ettepanekut käesoleva aasta 19. juuni istungil.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside