Jäta navigatsioon vahele

Täna sotsiaalkomisjoni emakakaelavähi ennetuse teemalisel avalikul istungil osalenud komisjoni liikmed ja spetsialistid jõudsid ühisele arusaamisele, et tarvitusele tuleb võtta kõik abinõud, et ennetada naiste haigestumist emakakaelavähki. Kõrvuti sõeluuringutega tuleks istungil osalejate arvates riiklikult toetada ka tüdrukute vaktsineerimist emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse vastu.

„Mulle naisena on ülioluline naiste ja meie tulevase põlvkonna tervis. Praegu on Eestis üle 2000 naise, kelle on diagnoositud emakakaelavähk, neist kolmandikul juhtudel kaugele arenenud kujul. Igal aastal registreeritakse 160 uut emakakaelavähi juhtu ja 70 naist sureb selle haiguse kätte, olgugi et see on ennetatav. 25 aasta jooksul pole emakakaelvähi juhtude arv vähenenud. Seepärast on tähtis, et naised osaleksid emakakaelavähki ennetavatel sõeluuringutel ja et sinna pääseksid võrdselt kõik naised, ka need, kellel puudub ravikindlustus. Sama oluline on ka see, et kõik tütarlapsed saaksid papilloomiviiruse vastu vaktsineeritud. Praegu riik seda vaktsiini kalliduse tõttu ei toeta,“ tõdes sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof tänast istungit kokku võttes.

Pikhofi kinnitusel on papilloomiviiruse vastast vaktsineerimist alustatud juba 27 maailma riigis ja ka Eestil oleks aeg selle protsessiga kaasa minna.

Istung toimus rahvusvahelise emakakaelavähi vastu võitlemise nädala raames koostöös Eesti Vähiliidu ja Sihtasutusega Vähi Sõeluuringud. Isutungi avas komisjoni esimees Heljo Pikhof, kes kõneles emakavähi ennetuse arengusuundadest Euroopas. Emakavähi ja selle ennetuse teemal võtsid sõna professor  Anneli Uusküla, professor Helle Karro, doktor Kersti Kukk, Piret Veerus, Sirje Vaask, doktor Airi Põder ja doktor Matti Maimets. Arutatu võttis kokku dr.Terje Raud.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside