Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu tähistab teisipäeval, 22. aprillil oma 95. sünnipäeva traditsioonilise lahtiste uste päevaga, mil Toompea loss on külalistele avatud ja kõik huvilised saavad kohtuda rahvaesindajatega ning näha nende tööruume. Samuti saab tantsida Märt Agu juhendamisel, nautida noortebändide garaažikontserti ning kuulata Tõnis Mägi koos Estraadiraadioga.

„Ootame naerul näo ja sooja südamega teid kõiki meie parlamendi sünnipäeva tähistama,“ ütles Riigikogu esimees Eiki Nestor. „Riigikogu uste avamise ajaks peavad töised vaidlused olema vaieldud ja hääletused hääletatud.“

Riigikogu avab uksed kell 14.30 Politsei- ja Piirivalveorkestri puhkpillikvinteti tervitusega lossi rõdult. Kell 15 algab istungisaalis kõnekoosolek, kus poliitikud koos rahvaga räägivad Eesti parlamentarismi 95 aastast. Ülekannet kõnekoosolekust saab jälgida aadressilt: https://www.riigikogu.ee/?rep_id=22069

Kõigile on avatud Riigikogu fraktsioonide ruumid ning saadikutega saab kell 16-18 vestelda Toompea lossi kohvikus, kus rahvast ootavad Andrus Ansip, Kadri Simson, Neeme Suur, Liisa Pakosta, Inara Luigas ja Marko Mihkelson

Toimuvad ekskursioonid, kus giidid, Riigikogu liikmed ja kantselei töötajad tutvustavad Toompea lossi arhitektuuri, Riigikogu esimehe tööruume ja lossi teisi esindusruume. Võimalus on käia Pika Hermanni tornis. Lapsi ootab meisterdamistuba.

Komandandi majas ja konverentsisaalis näidatakse noorte koolifilmi konkursi paremaid töid. Kell 16 saab konverentsisaalis kaasa elada ajalooteemalisele mälumängule, kus võistlevad viie kooli, Riigikogu liikmete ja Riigikogu kantselei võistkonnad. Riigikogulaste esinduses on Remo Holsmer, Rainer Vakra, Lauri Vahtre ja Aivar Riisalu

„Traditsiooniliselt mahub Riigikogu sünnipäevaprogrammi aasta märksõnast inspireeritud ettevõtmine, mis sel aastal on pühendatud lähenevale laulu- ja tantsupeole. Märt Agu juhendamisel õpitakse selgeks mõne juulikuus tantsumurul esitatava tantsu põhisammud,“ ütles programmi kokku pannud Riigikogu Kantselei avalike suhete osakonna asejuhataja Illi Ong

Sünnipäevale kohaselt mahub päeva rohkelt muusikat. Kell 16 toimub Komandandi maja siseõuel noortebändide garaažikontsert. Riigikogu sünnipäeva lõpetab kell 19 lossi hoovis algav kontsert, kus esinejaks Tõnis Mägi koos Estraadiraadioga.

23. aprillil 1919 tuli Tallinnas kokku esimene iseseisvas Eestis rahva poolt valitud esindus – Asutav Kogu. Iseseisvusdeklaratsiooni, põhiseaduse ja maaseaduse vastu võtnud ning Eesti riigi jaoks üliolulisi küsimusi lahendanud esindus tegutses kui parlament. Asutava Kogu otsused lõid vundamendi Eesti riigile. Riigikogu lahtiste uste päeva täpse programmiga saab tutvuda: https://www.riigikogu.ee/index.php?id=178695&start_date=22.4.2014&end_date=22.4.2014

Riigikogu pressiteenistus

Tagasiside