Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu õiguskomisjon ja julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon käisid idapiiri katselõike vaatamas ja said ülevaate piiriehituse käigust.

„Piiri väljaehitamist tehakse täie pühendumusega ja see 3,5 km lõik, mida meile näidati, on tõesti tehtud kaasaja tasemel,“ ütles õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid.

„Eesti riigi seisukohalt on ikkagi ülioluline, et meil oleks piir, mida me suudame jälgida selliselt, et me teame, mis seal toimub,“ rõhutas ka julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimees Raivo Aeg kaasaegse piiritaristu väljaehitamise hädavajalikkust.

Idapiiri taristu ja tehnilise seire süsteemide ehitustööd algavad plaani kohaselt tuleval aastal ja tööde tähtaeg on 2026. aasta. Idapiiri väljaehitamine läheb maksma 188 miljonit eurot. Kavandatud piiririba elementide ehitamise kvaliteedi ja ehituslike lahenduste testimiseks on juba valminud 3,5 km ulatuses katselõike.

Komisjonide liikmetele andsid piiriehitusest ja piirivalve tegevusest ülevaate PPA Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo juht politseikolonelleitnant Tamar Tamm, Eesti Vabariigi piiriesindaja Eesti-Vene piiril politseikindralinspektor Aimar Köss, politsei kolonelleitnant Valmar Hinno ja kagu piiripunkti juht politseimajor Andrus Reiman.

Riigikogu pressiteenistus
Kristi Sobak