Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu õiguskomisjon otsustas ühendada kaks eelnõu, millega lihtsustatakse  välisinvestorite võimalust Eesti iduettevõtetesse investeerida ning jäetakse ära notariaalne tõestamiskohustus osa võõrandamisel.

Komisjoni esimees Jaanus Karilaid selgitas, et komisjoni otsustas ühendada valitsuse algatatud ja komisjoni algatatud eelnõud ning tegi ühendatud eelnõus kaks olulist muudatust.  „Antud eelnõu elavdab vastuvõtmisel lisaks idusektorile kogu majanduskeskkonda,“ sõnas Karilaid.

Karilaid ütles, et eelnõu sisulisel arutelul jõudis komisjon konsensusele, et iduettevõtetesse investeeringute soodustamiseks tuleb osa võõrandamist lihtsustada. „Komisjon tegi põhikirja muutmise eeldusena ettepaneku osakapitali sissemakse suurust vähendada esialgselt kavandatud 25 000 eurolt 10 000 eurole, samas toetas ettepanekut kehtestada reaalse rahalise sissemakse nõue. Sama laieneb ka osa pantimisele,“ rääkis Karilaid. „Osa võõrandamisel ei ole aga edaspidi vaja enam notari juurde minna, kuid tehing peab olema vormistatud kirjalikult.“

Komisjoni aseesimees Toomas Kivimägi sõnul on täna välisinvestorite jaoks iduettevõtete osa võõrandamine keeruline. „Riigid võistlevad siin ka selle nimel, kes need ettevõtted ja nende maksutulu endale saavad,“ rääkis Kivimägi. „Samas möönan, et osa võõrandamise lihtsustamisega kannatab mõnevõrra õiguskindlus, kuivõrd filter notari toimingute näol kaob ära.“

Kahe eelnõu ühendamisel tekkinud äriseadustiku muutmise seaduse (osa võõrandamine) eelnõu (148 SE) teine lugemine on kavandatud  26. veebruarile ja kui teine lugemine lõpetatakse, tuleb seadus lõpphääletusele 10. märtsil.

Seaduse vastuvõtmisel jõustub see 1. augustil.

Riigikogu pressiteenistus
Epp-Mare Kukemelk