Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu õiguskomisjon otsustas tänasel istungil algatada eelnõu, mille eesmärk on suurendada läbipaistvust kriminaalmenetluse raames kogutavate sideandmete päringute teostamisel. Eelnõu järgi annab edaspidi sellisteks päringuteks lube prokuröri taotlusel kohus.

Õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid ütles, et komisjoni ajendas eelnõu algatama Euroopa Liidu Kohtu 2. märtsi otsus, milles leiti, et prokuratuuri ei saa pidada sõltumatuks asutuseks andmaks lube sideandmete päringuteks, kuivõrd prokuratuur ise juhib kriminaalmenetlust ja esindab kohtus riiklikku süüdistust.

„Eelnõuga lahendame sõltumatuse küsimuse sideandmete lubade andmisel,“ lausus Karilaid. „Tõukuvalt kohtulahendist rõhutame eelnõus sedagi, et peale vältimatu vajaduse tuleb lubade andmisel arvestada ka kuriteo raskust ja laadi ning päringuga kaasnevat isikuõiguste riivet.“

Komisjon otsustas kriminaalmenetluse seadustiku muutmise seaduse eelnõu Riigikogu juhatusele esitada homme, 12. mail.

Riigikogu pressiteenistus
Merilin Kruuse