Jäta navigatsioon vahele

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni esimees Sven Sester ja liige Marko Šorin on vaatlusmissioonil Kasahstanis, kus pühapäeval toimuvad ennetähtaegsed parlamendivalimised.

Delegatsiooni esimees Sven Sester nentis, et Kasahstani parlamendivalimiste ja demokraatliku arengu vastu on suur rahvusvaheline huvi. Mullu jaanuaris olid riigis vägivaldsed rahutused, juunis põhiseaduse muutmise referendum ja novembris valiti ennetähtaegsetel presidendivalimistel uuesti presidendiks Kassõm-Džomart Tokajev. „Kasahstanis on asutud ellu viima poliitilisi ja majanduslikke reforme. Soovime näha, kuidas tehtud muudatusi neil valimistel rakendatakse ja milline on nende mõju,“ lausus Sester.

Delegatsiooni liikme Marko Šorini sõnul on samuti huvitav jälgida, kas Tokajevi juhitud Kasahstan suudab Venemaast distantseeruda. „Tokajev küll ei tunnusta Venemaa okupeeritud alade kuulumist Venemaa koosseisu ja peab oluliseks riikide territoriaalset terviklikkust, kuid Venemaa mõjust vabanemine ei ole nii lihtne. Kui arvestada Kasahstani mõju piirkonnas, tuleb sealsetel arengutel silma peal hoida,“ ütles Šorin.

Kasahstani president Kassõm-Džomart Tokajev saatis parlamendi alamkoja laiali tänavu 19. jaanuaril ja kuulutas välja ennetähtaegsed parlamendivalimised 19. märtsil. President Tokajev avaldas lootust, et valimised annavad uue tõuke riigi moderniseerimisele. Eelmised parlamendivalimised toimusid 20. märtsil 2019 ja olid samuti ennetähtaegsed.

OSCE PA organiseeritud missiooni raames vaatleb Kasahstanis toimuvaid valimisi umbes 60 rahvusparlamentide liiget 24 riigist. Vaatlejad jälgivad hääletusprotseduure, kampaania õiglust ja vabadust, ligipääsu meediale ning ausat ja täpset valimistulemustest teavitamist.

Vaatlusmissioonidele lähetamine on tähtis osa OSCE tööst alates 1993. aastast. Kohapeal jälgitakse valimiste korraldamise legitiimsust ja vastavust demokraatia traditsioonidele.

Lisainfo:
Sven Sester +372 504 9222