Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu aseesimehe Enn Eesmaa sõnul paneb Gudrun Heamägi isikunäitus „Kõik mis on maa oli kunagi taevas“ tööle vaataja mõttemaailma, et väljapandud graafika kaudu saaks detailidest tervik.

„Kunstnik on erinevaid ajastuid näinud läbi postkaartidel olevate sümbolite ja detailide. Igal ajal on postkaartidel olnud oma tähendus, mida autor on nüüd fotode töötlemise teel mõtestanud läbi oma kunstnikumeele,“ ütles Eesmaa. Ta lisas, et kunstniku enda pakutud tõlgendus on eriliselt huvipakkuv. See on aeg raamituna nelinurka, mille neli punkti on ürg-, antiik-, stalinismiaeg ja hetk, kus elame praegu.

Gudrun Heamägi enda sõnul ei töötanud need vanad nõukogudeaegsed 3D postkaardid, mille ta sisse skaneeris ja värvideks lahutas, juba algusest peale. Igal postkaardil on roheline ja punane vale nurga all nihestatud. Nihestunud nii, et ei tööta eesmärgipäraselt. Allegooria. Nendel fotodel on säilinud vaid tunnetus kaunitest purskkaevudest, mis elavad koos skulptuuridega pargis. Mõned kujud annavad varju rohelusse sööstvatele lindudele. Pargis põõsaste taga võime näha seda kummalist mahajäetud monoliiti. Aeg muutub, selles toimuvad ümberpaiknemised, meelevaldsed manipulatsioonid.

Gudrun Heamägi on visuaalkunstnik, kes kasutab oma töös peamiselt graafika ja foto vahendeid. Ta on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia graafika osakonna magistriõppe 2013. aastal. 2010. aastal täiendas ta end Aalto Ülikoolis, Soomes. Kunstnik on ofset litograafia töökoja „Ubu Noir“ liige aastast 2011.

Näituse avamise järel kolmapäeval, 18. jaanuaril kell 12.30 on seda võimalik vaadata Toompea lossi kunstisaalis tööpäeviti kella 10-16. Lossi sissepääsuks tuleb esitada isikut tõendav dokument. Näitus jääb avatuks kuni 23. märtsini.

Näituse korraldab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga.

Fotod:

Riigikogu pressiteenistus