Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu esimees Jüri Ratas avab kolmapäeval, 13. aprillil kell 11.30 Toompea lossi kunstisaalis graafik Marje Üksine näituse „Pilguheit minevikust tulevikku“.

Näitusel väljapandud töödes käsitleb Üksine looduse ja tehislooduse sümbioosi – see on inimese mõtte ja teo süsteemne lähenemine teda ümbritseva looduse ja loodusliku elukeskkonna säilitamise ja muutmise võimalustele. Selle probleemistikuga on kunstnik tegelenud viimased viis aastat.

Riigikogu esimees Jüri Ratas avaldas heameelt, et Marje Üksine tööde näitus on üle paljude aastate Toompea lossi kunstisaalis. „Heameel on tõdeda, et näitusel on esitatud kunstniku uued meisterlikud tööd, mille sisu on aja jooksul tõusnud eriti tähtsaks meile kõigile ja, et see Toompea lossi väljapanek lisandub autori mainekate kodumaiste ja rahvusvaheliste näituste arvukasse nimekirja,“ ütles Ratas.

Kunstikriitikud on esile toonud, et Üksine teostele on iseloomulik üheaegselt nii kaamerasilmalik täpsus kui abstraktsus killustunud motiivide näol. Ta ei pelga kõige ajamahukamaid graafikatehnikaid, jättes sealjuures mulje, justkui oleks need mängleva kergusega loodud.

Marje Üksine töödes hinnatakse, et need on teostatud klassikalistes, varem palju- ja tänaseks juba harvakasutatavates sügavtrükitehnikates (peamiselt kuivnõelas ja metsotintos), kuid nende kasutamise loovus ja isepära omavad kordumatu uueilmelise tulemuse.

Üksine on lõpetanud 1970. aastal toonase Kunstiinstituudi graafika erialal. Ta alustas samast aastast ka näitustel oma tööde esitamist. Üksine on osalenud korduvalt paljudel kaalukatel rahvusvahelistel graafikanäitustel, graafikabiennaalidel ja graafikatriennaalidel.

Üksine on alates 1974. aastast Eesti Kunstnike Liidu liige ja alates 2014. aastast liidu auliige. Üksine kuulub ka alates 1992. aastast Eesti Vabagraafikute Ühendusse ja alates 2012. aastast Eesti Akvarellistide Ühendusse.

Näitusi Toompea lossi kunstisaalis vahendab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga.

Näitus jääb avatuks kuni 16. juunini. Selle vaatamiseks tööpäevadel kella 10-16 on Toompea lossi sisenemisel vaja esitada isikut tõendav dokument.

Fotod: (autor, Erik Peinar, Riigikogu Kantselei).

Riigikogu pressiteenistus
Gunnar Paal