Jäta navigatsioon vahele

Toompea lossi lõunatiiva III korruse kunstisaalis on alates tänasest (kell 14) avatud paeluv Vene Muuseumi fondidest näitus, kus esitletakse Tallinna Suurgildi hoones 85 aastat tagasi väljapandud eksponaate.

Riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul on nüüd aastakümnete järel veelkord hea võimalus tutvuda ajastut iseloomustavate Vene kunstnike töödega. „Eestis elavate teiste rahvuste kunstnike tööd on läbi aegade rikastanud meie kultuurielu, millest on õhkunud nii imetlust kui ka vastastikkust lugupidamist,“ ütles Nestor.

Nagu ka aastakümnete eest, nii on ka praeguse näituse ekspositsiooni alateemad pühendatud kirikuraamatutele ja ikoonidele ning haruldastele eksliibrisega varustatud raamatutele, mis pärinevad Tallinna ja Tartu raamatupoodidest. Viimased töötasid 1940. aastani kui raamatukogud. Väljapanek pakub võimaluse vaadata ammusel näitusel osalenud tolleaegsete kunstnike töid. Esindatud on Andrei Jegorov, Anna Kalašnikova-Root, Anatoli Kaigorodov, Aleksander Grinjev ja Viktor Aleksejev.

Näituse kuraatorid on jätnud ruumi ka uudsusele – esmakordselt eksponeeritakse tollase sajandi teatriga seotuid materjale, mis pärinevad MTÜ Vene Muuseumi fondidest. Näiteks võib tuua Jepinatjevi teatri grimeeritud näitlejate fotosid ning stsenaariumite kogumikke Revali teatri näiteringi raamatukogust.

85 aastat tagasi, 29. aprillil 1931. aastal Tallinna Suurgildi hoone ruumides avatud esimene „Vene näitus“ toimus Eestis tegutseva Vene Haridus-ja Heategevusühingute Liidu eeskoste all. Avamisel viibisid Petseri piiskop Ioann ja riigipea esindaja kolonel Ludvig-Karl Jakobsen. Hiljem tutvus ekspositsiooniga ka president Konstantin Päts. Näitusel esitleti nii Venemaalt pärit kui ka kohalike vene kunstnike töid.

Vene Muuseumi koostatud näitusega tutvustatakse venekeelse kogukonna kultuuri ning elulaadi Eesti Vabariigis enne eelmise sajandi neljakümnendate aastate pöördelisi sündmusi.

Näituse korraldab MTÜ Vene Muuseum koostöös Riigikogu Kantseleiga. 31. maini avatuks jäävat näitust saab vaadata tööpäeviti kella 10-16. Toompea lossi sissepääsuks on vaja esitada isikut tõendav dokument.

Fotod:

Riigikogu pressiteenistus