Jäta navigatsioon vahele

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni juht Marianne Mikko ja delegatsiooni liige Jaak Madison alustavad täna ENPA vaatlusmissiooni Türgi põhiseadusreferendumil, mis toimub sel pühapäeval, 16. aprillil.

Mikko hinnangul jaguneb Türgi ühiskond põhiseadusreferendumi pooldajate ja vastaste vahel enam-vähem pooleks. „Osa on Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ja tugeva presidentaalse võimu poolt, teised on selgelt vastu. Selline mulje jäi pärast jaanuaris toimunud kohtumisi Türgi ajakirjanike, valitsusväliste organisatsioonide, ametiühingute ja võimude esindajatega,“ ütles ENPA Türgi raportöör ning ENPA asepresident Marianne Mikko.

Mikko selgitas, et põhiseadusreformi tulemusel suureneb Türgi parlament 550-lt 600-kohaliseks, aga samas saab president Erdoğan volitusi ja võimu juurde.

„Nii kiire üleminek parlamentaarselt presidentaalsele võimule ei ole põhjendatud. Ka Euroopa Nõukogu Veneetsia komisjoni otsuste kohaselt toimub referendum kiirustades ning plaanitud põhiseadusemuudatused pole tehtud kõiki elanikkonna gruppe silmas pidades,“ märkis Mikko ning lisas, et kõige murettekitavam on sõna- ja kogunemisvabaduse piiramine.

Enne põhiseadusreferendumit kohtub ENPA 20-liikmeline delegatsioon Türgi valimiskomisjoni juhiga, meedia ja mittetulundusühingute esindajate ning erakondade juhtidega nii põhiseadusreferendumi pooldajate kui vastaste leerist.

„Türgi põhiseadusreferendum on järjekordne verstapost, mis näitab Euroopa riikidele, kas Türgis jätkub suundumus autoritaarsuse suunas või juhtub vähetõenäoline ime, et referendumil lükatakse Erdoğani põhiseaduse muudatusettepanekud tagasi,“ ütles Madison. „Paraku näitavad viimased küsitlused, et ligi 55 protsenti pooldavad põhiseaduse muudatusi. See näitab Euroopale, et selline riik ei sobi Euroopa Liitu ning see seab ka kahtluse alla koostöö Türgiga,“ lisas Madison.

Marianne Mikko jälgib Türgi põhiseadusreferendumit Ankaras ja Jaak Madison Antalyas.

Lisainfo: Marianne Mikko, +372 5646 3614
              Jaak Madison, +372 5817 1349