Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu juhatuse otsusega võeti menetlusse kaks eelnõu.

Riigikogu liikmete Sven Sesteri, Raivo Tamme, Üllar Saaremäe, Andres Metsoja, Riho Breiveli, Rene Koka, Aivar Koka, Uno Kaskpeiti, Ruuben Kaalepi, Helle-Moonika Helme, Alar Lanemani, Leo Kunnase, Mart Helme, Paul Puustusmaa, Kert Kingo, Urmas Reitelmanni, Merry Aarti, Jaak Valge, Priit Sibula, Heiki Hepneri, Mihhail Lotmani, Viktoria Ladõnskaja-Kubitsa, Helir-Valdor Seederi, Tarmo Kruusimäe, Henn Põlluaasa, Urmas Reinsalu, Martin Helme ja Siim Pohlaku 1. märtsil esitatud Riigikogu pöördumise „Eesti Vabariigi Riigikogu pöördumine Euroopa Liidu liikmesriikide parlamentide, USA Kongressi ja teiste riikide parlamentide poole, kes on kehtestanud sanktsioone Venemaa Föderatsioonile Ukraina-vastase sõja eest“ eelnõu (541 PE).

Riigikogu kutsub riikide parlamente võtma vastu avaldusi, milles kutsutakse enda valitsusi üles toetama kohe rakenduvate täiendavate sanktsioonide kehtestamist Venemaa Föderatsiooni  ja Valgevene Vabariigi vastu.

Pöördumises rõhutab Riigikogu, et Venemaa Föderatsioon rikub ÜRO aluspõhimõtteid ja kõiki 1975. aasta Helsingi lõppaktiga kehtestatud riikidevahelise suhtluse põhimõtteid, mistõttu peavad riigid reageerima otsustavalt ja kehtestama täiendavad sanktsioonid Venemaa Föderatsiooni vastu.

Riigikogu avaldab kindlat toetust ukraina rahvale ning Ukraina riigi suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele. Juhtivkomisjoniks määrati väliskomisjon.

Isamaa fraktsiooni 1. märtsil algatatud tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu Ukraina toetamiseks (542 SE).

Eelnõu näeb ette vabastada tulumaksust residendist juriidiliste isikute poolt Ukraina toetuseks tehtud annetused ja kingitused. Mainitud maksuvabastus on plaanitud üheks aastaks.

Eelnõu võimaldab residendist juriidilistel isikutel teha ühe aasta jooksul annetusi ja kingitusi Ukraina vabadusvõitluse toetuseks, Ukraina sõjapõgenike toetuseks, Ukraina humanitaarabiks  ja Ukraina taas ülesehitamise toetuseks tulumaksuvabalt. Juhtivkomisjoniks määrati rahanduskomisjon.

Riigikogu pressiteenistus
Gunnar Paal,