Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu juhatuse otsusega võeti menetlusse kaks eelnõu.

Valitsuse 14. novembril algatatud  kogumispensionide seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse (kohustusliku kogumispensioni reform) eelnõu (108 SE).

Eelnõuga muudetakse kohustuslik kogumispension vabatahtlikuks. Seletuskirjas märgitakse, et teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmine suurendab inimeste vabadust ning parandab teadlikkust pensionisüsteemist. Sellele lisaks laienevad investeerimisvõimalused ja suureneb konkurents, mille tulemusena peavad fondihaldurid klientide hoidmiseks senisest rohkem pingutama. Eelduslikult toob see kaasa parema pensionifondide tootluse, mis tagab tulevikus omakorda suurema pensioni.

Eelnõuga tehakse muudatused II pensionisamba regulatsioonis, millega lisatakse pensionikogujatele täiendavaid valikuvõimalusi. Olulisemad eelnõuga tehtavad muudatused on järgmised: inimestel tekib otsustusõigus, kas koguda pensioniraha II sambas või ei – seda nii neil, kes muudatuste jõustumisel on II sambaga juba liitunud kui ka neil, kes seda veel ei ole; lisaks pensionifondides raha kogumisele saab pärast muudatuste jõustumist koguda raha ka pensioni investeerimiskonto kaudu; inimestel tekib õigus võtta II sambas kogutav raha teatud tingimustel kasutusele juba pensioni kogumise ajal; pensioniikka jõudes on iga inimese enda otsustada, mil viisil kogutud raha kasutada.

Valdav osa eelnõuga tehtavatest muudatustest rakendub aastal 2021. See eeldab mitme II samba toimist toetava IT-süsteemi arendamist ja muude ettevalmistuste tegemist aastal 2020.

Kuna eelnõu menetlus on kavandatud kiireloomulisena, siis ei koostatud selle ettevalmistamisel hea õigusloome ja normitehnika eeskirja alusel eelnõu väljatöötamiskavatsust. Juhtivkomisjoniks määrati rahanduskomisjon.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni 13. novembril esitatud Riigikogu otsuse “Riigikogu uurimiskomisjoni moodustamine tõe väljaselgitamiseks siseministri väidete kohta prokuratuuri poliitilisest kallutatusest” eelnõu (107 OE).

Eelnõu näeb ette moodustada Riigikogu uurimiskomisjon, et selgitada välja, kas siseministri väidetel prokuratuuri sõltumatuse ja poliitilise kallutatuse kohta on alust ning teha ettepanekud poliitilise mõjutamisega seotud riskide maandamiseks. Komisjoni kuuluks igast fraktsioonist üks liige. Juhtivkomisjoniks määrati põhiseaduskomisjon.

Riigikogu pressiteenistus
Gunnar Paal,