Jäta navigatsioon vahele

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (ENPA) valis täna oma uueks presidendiks küproslase Stella Kyriakidese. Assamblee senine president Pedro Agramunt esitas vahetult enne sügisistungjärgu algust ise lahkumisavalduse.

„Tunnen Stella Kyriakidest kui põhimõttekindlat ja sirge seljaga naist. Tema seisukohta austavad ka tema suurimad ideoloogilised vastased,“ lausus ENPA Eesti delegatsiooni juht ja assamblee asepresident Marianne Mikko.

Kyriakides kogus kolmandas hääletusvoorus leedukast vastaskandidaadi Emanuelis Zingerise üle suure enamuse. Kyriakidesest saab ENPA 30. president ja ta on kolmas naine, kes selle positsiooni võtab. Ametisse jääb ta kuni järgmise, 2018. aasta jaanuaris toimuva istungjärgu alguseni.

Kyriakides märkis, et ta valiti ENPA presidendiks ajal, mil assamblee usaldusväärsus ja ausus on kahtluse alla seatud. Ajal, mil assamblee töö on sageli saanud valet sorti tähelepanu, mis on pannud kahtluse alla Euroopa Nõukogu institutsioonide läbipaistvuse ja terviklikkuse. „Need on katsumused ja vastutused meile kõigile. Kuid ennekõike mulle kui selle assamblee äsjavalitud presidendile,“ kõneles Kyriakides.

„Lähikuudel on minu prioriteet tuua rahu, konsensus, usaldusväärsus ja ühtsus,“ lausus Kyriakides. Ta lisas, et kavatseb töötada väsimatult ja avatult korruptsiooni vastu. Samuti tõsta taset, et kõik assamblee liikmed võiksid samu põhimõtteid ja eetikakoodeksit järgida. Kyriakides märkis, et selleks on tal vaja kõigi poliitiliste jõudude, peasekretäri ja Euroopa Nõukogu töötajate toetust.

ENPA 2017. aasta IV osaistung toimub Strasbourgis Prantsusmaal 8. – 13. oktoobrini. ENPA Eesti delegatsiooni kuuluvad peale Marianne Mikko ka Andres Herkel ja Eerik-Niiles Kross.

Riigikogu pressiteenistus
Merilin Kruuse