Jäta navigatsioon vahele

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni liikmed on sel nädalal Strasbourgis Prantsusmaal assamblee tänavusel kolmandal osaistungil, kus arutelu all on ennekõike sõjapõgenike ja inimõiguste kaitsjate olukord.

Eesti delegatsiooni esimees ja ENPA asepresident Marianne Mikko ütles, et istung algab assambleele uue presidendi valimisega. „Seejärel keskendutakse istungil põgenike humanitaarolukorrale Süüriat ümbritsevates riikides ja inimõiguste kaitsjate kaitsmisele Euroopa Nõukogu liikmesriikides,“ rääkis Mikko.

Istungil on arutelu all ka varjupaigataotluste menetlemine välisriigis ja ohutute varjupaikade loomine pagulastele välismaal, tasakaalu leidmine laste parimate huvide ja perekondade koos hoidmise vahel, sunnitud abielud Euroopas ning uued piirangud vabaühenduste tegevusele Euroopa Nõukogu liikmesriikides.

Veel on kavas arutada sellistel teemadel nagu erakorralised presidendivalimised Aserbaidžaanis, LGBTI inimeste tagakiusamine Tšetšeenias, kultuuripärandi tahtlik hävitamine ja illegaalne kaubandus ning naiste rolli suurendamine majanduses.

Teisipäeval kell 13.30 korraldavad Eesti, Läti ja Leedu ENPA delegatsioonid Euroopa Nõukogu hoones Strasbourgis meie riikide 100. aastapäevale pühendatud vastuvõtu. Samal õhtul on kirikukontsert, kus Leedu orkester esitab kolme Balti riigi heliloojate teoseid.

Eesti delegatsioon on ENPA istungil koosseisus Marianne Mikko, Tiit Terik, Andres Herkel ja Jaak Madison.

Riigikogu pressiteenistus
Merilin Kruuse