Jäta navigatsioon vahele

Eile õhtul toimus Vilniuses Balti Assamblee (BA) auhinnatseremoonia, kus anti üle BA medalid. Eestist pälvisid medalid Riigikogu aseesimees Enn Eesmaa, BA Eesti delegatsiooni aseesimees Johannes Kert ning liikmed Krista Aru ja Erki Savisaar.

BA tunnustas Eesmaad medaliga Eesti, Läti ja Leedu vahelise koostöö tugevdamise eest. Kert sai medali Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja Euroopa Liiduga liitumise toetamise eest. Aru pälvis medali Balti riikide kultuuriliste sidemete tugevdamise eest. Savisaar sai medali silmapaistva töö eest digimajanduse ja küberjulgeoleku edendamisel.

BA presiidiumi otsusega autasustatakse BA medaliga isikuid Balti riikidevahelise koostöö ja ühtsuse tugevdamise eest. BA medalit on välja antud alates 2002. aastast.

Lisaks medalitele anti tseremoonial üle ka BA kirjandus-, kunsti-, teadus- ja innovatsioonipreemia. BA kirjanduspreemia pälvis Läti kirjanik Gundega Repše ja kunstipreemia sai Leedu balletitantsija Jurgita Dronina. Teaduspreemia pälvis Eesti füüsik ja Eesti Noorte Teaduste Akadeemia president Els Heinsalu. Innovatsioonipreemia sai teadus-tööstusettevõte Light Conversion Ltd.

Balti Assamblee on Eesti, Läti ja Leedu parlamentide koostööd edendav rahvusvaheline organisatsioon, mis asutati 8. novembril 1991. aastal Tallinnas.

Riigikogu pressiteenistus
Marie Kukk