Jäta navigatsioon vahele

Riigikaitsekomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul on Eesti õhuruumi paremaks turvamiseks vajalik NATO Balti õhuturbemissiooni pikaajaline planeerimine viisil, mis arvestaks Ämari baasi lisaks Šiauliaile iseseisva missioonikomponendina. Täna paikneb Ämaris Šiauliai toetusmissioon.

„Meie jaoks on Ämarist lähtuv õhuturbemissioon vajalik pikaajalisena ja Eesti peab omalt poolt tegema kõik, et NATO ja tema liikmesriigid näeksid vajadust panustad siia pikaajaliselt,“ ütles Mihkelson.

Mihkelsoni hinnangul võimaldaks õhuturbemissiooni pikemaajalisem planeerimine Ämaris paremini korraldada logistilist tuge liitlastele ning annaks selgema signaali NATO kavatsustest regioonis.

Mihkelson rõhutas, et NATO õhuturbemissioonil on samas ka väga oluline roll turvalisema tsiviillennunduse tagamisel Läänemere piirkonnas. “Kuna Vene sõjalennukid ei kasuta sageli transpondereid ning ei tee koostööd tsiviillennunduse juhtimiskeskustega, on nende ohtu loovale tegevusele parimal viisil võimalik vastu panna NATO tuvastuslendudega,” ütles Mihkelson.

Riigikaitsekomisjoni täna toimunud istungil andsid ülevaate NATO Balti õhuturbemissiooni hetkeseisust ning tulevikust kaitseministeeriumi asekantsler Sven Sakkov ja õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien.

Eile andis Ämari lennubaasis viimased neli kuud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvanud Ühendkuningriigi kuninglik õhuvägi vastutuse üle Saksamaa õhuväelastele, kes teostavad kuni aasta lõpuni Ämarist õhuturvet nelja Eurofighter-tüüpi hävitajaga. Liitlaste roteerumised on sisuliselt otsustatud ka järgmiseks aastaks.

Riigikogu pressiteenistus
Epp-Mare Kukemelk